Elkészítés: 1. Az almákat megtisztítva (meghámozva és a közepét is kiszúrva) félbevágjuk, majd felszeleteljük.
2. Egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk fahéjas porcukorral az almákat (pirítjuk, nem pároljuk, nem kompót készül).
3. Fogunk egy nagy szűrőt és egy akkora lábast, amibe nem esik bele, de oldala sem látszik ki. Felkarikázzuk kb. 1-2 cm-es darabokra a kifliket, belehelyezzük a szűrőbe. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, majd a kiflire öntjük úgy, hogy lehetőség szerint mindenhol érje. Megismételhetjük a forrázást, ha nem érte mindenhol.
4. A tojásokat szétválasztjuk, és a cukor felével a tojássárgáját felverjük, belekeverjük a citrom héját, majd a forrázott kifliszeletekhez adjuk. Óvatosan összekeverjük.
5. Keresünk egy magas peremű tepsit, kikenjük jó vastagon vajjal, majd megszórjuk a sütési felületen zsemlemorzsával. A kifliket egyenletesen belenyomkodjuk úgy, hogy ne terítse be az egész tepsit hanem kb. a felét-harmadát. (A máglyarakás magasabb desszert, nem pite.) Erre helyezzük a pirított almaszeleteket (az eredeti recept szerint két réteg kifli közé kell, de szerintem így jobb, gyorsabb, és az íz ugyanaz).
6. A lekvárt egy kisebb edénykében alaposan kikevergetjük, majd eloszlatjuk az almaszeletkéken. A tetejét meglocsoljuk rummal (csak egyhén).
7. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, lassan sütve (nem kell letakarni) 25-30 percig sütjük.
8. Közben a cukor másik felével legalább 15 percig verjük a tojásfehérjét, betonkeményre.
9. Amikor átsült a máglyarakásunk, kivesszük a sütőből, és habkártyával egyenletesen rákenjük jó vastagon az összes habot.
10. Visszahelyezzük a sütőbe, és nagyon figyelve halványbarnára sütjük a habot a tetején. (Figyelni kell, mert hamar megég!)
11. Amikor elkészült, kivesszük, és szép kockákat vágunk ki belőle, tányérra helyezzük. Figyeljünk, mert a hab törik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.