Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, 4 felé vágjuk, félretesszük.
A burgonyapüréhez a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk, majd megfőzzük sós vízben. Amikor puha, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörtjük. Megkóstoljuk, ha szükséges, még sózzuk. Félretesszük ezt is.
A póréhagymát hosszában félbevágjuk és megmossuk. Majd feldaraboljuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, beletesszük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megfonnyasztjuk, szintén félretesszük.
A sajtmártás alapja a besamel mártás. A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, folyamatos keverés közben. Össze fog állni, de nem kell megijedni. Ekkor felöntjük a tejjel (én apránként szoktam), és csomómentesre keverjük, ha nem lesz csomómentes, akkor majd a végén átszűrjük vagy botmixerrel simára mixeljük. :) Folyamatos keverés mellett főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval, és még 2-3 percig főzzük. A reszelt sajtot is beletesszük, és addig főzzük, míg a sajt teljesen elolvad. Ha csomós, most lehet átszűrni vagy mixelni.
Az összeállítás nagyon egyszerű. A tört burgonya felét egy jénai tál vagy tepsi aljába tesszük és elegyengetjük. Erre rátesszük a hagyma felét, majd 4 tojást szépen sorban. Leöntjük a sajtmártás felével, és újra kezdjük a rétegezést a megmaradt hozzávalókkal. Tehát újból burgonya, majd hagyma, tojás és végül a sajtmártás következik. A reszelt sajttal megszórjuk, rátesszük a jénai tetejét vagy alufóliával lefedjük.
Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nem melegítjük elő a sütőt, kicsit tovább. Akkor jó, ha elkezd kicsit pirulni a teteje, ezt elérhetjük úgy is, hogy a sütés vége felé levesszük az alufóliát vagy jénai tetőt, és úgy sütjük készre.
Pirítós kenyérrel kínáljuk. Jó étvágyat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.