A tésztához a szitált lisztet a vajjal és a sóval gyorsan összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgát és a tejfölt, egynemű tésztává gyúrjuk.
Lefóliázva 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 16 egyforma darabra vágjuk, kigömbölygetjük, kilapítjuk és kibélelünk vele 16 fém kosárkaformát. A széleknél a tésztát rányomjuk a forma éles szélére és levágjuk. Alufóliával vagy szárazbabbal, lencsével megtöltjük, hogy sülés közben üreges maradjon a kosárka.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt elősütjük. Kiszedjük belőle a fóliát vagy a magvakat, kiborítjuk a formából és kihűtjük.
Közben a salátához a surimit kicsi darabokra vágjuk, salátás tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett és karikákra vágott olajbogyót, a meghámozott, kicsi kockákra darabolt jégcsapretket, a leveleire szedett, megmosott, lecsepegtetett és metéltre vágott salátát. (A surimit helyetesíthetjük magas minőségű sonkával, vagy tonhallal is.)
A joghurtot az olajjal elkeverjük, sóval, borssal, az aprított kaporral ízesítjük, és lazán összeforgatjuk a salátával. Végül a kihűlt omlós kosárkákat megtöltjük az olívás surimi salátával, és hidegen kínáljuk. Ízlés szerint friss kaporral díszíthetjük.
Megjegyzés
A legegyszerűbb, ha a tésztával bélelt kosárkákba összegyűrt alufóliát teszünk bélelésnek, a hő is jobban átjárja, és könnyebb eltávolítani.
Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.