Elkészítés: A tejet 40 fokra felmelegítem, az előkészített porcukorból 1 mokkáskanálnyit kis tálba szórok, erre öntöm a tej felét. Alaposan elkeverem, majd belemorzsolom a friss élesztőt. 10-12 perc alatt meleg helyen felfuttatom.
Közben a kétféle lisztet tálba szitálom, hozzáadom a csipet sót, a maradék cukrot, fűszereket. 1 tojás sárgáját félreteszek a tészta kenéséhez, a másik egész tojást a tojásfehérjével, valamint a rummal kis tálban enyhén felverem.
A már felfuttatott élesztőt a lisztes keverék közepére öntöm, hozzáadom a maradék langyos tejet, és a háztartási robotgép dagasztóbetétjével alacsony fokozaton dagasztani kezdem. Hozzáadom a puha vajat, majd a rummal kevert tojást. 10-12 perc alatt fényes, puha tésztává dolgozom. Egy nagyobb kelesztésre alkalmas tál aljára fátyolnyi réteslisztet hintek, ebbe helyezem a tésztát, amelynek a tetejét is kevés liszttel szórom meg. Nagyjából 45-50 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.
Egy közepes méretű gáztepsit sütőpapírral borítok. A megkelt tésztát liszttel hintett konyhai felületre borítom, átgyúrom, hosszúkás hengerré formálom, 10 egyenlő részre darabolom. Minden darabból kis gömböket formálok, szép sorban elhelyezem őket az előkészített tepsin. Mindegyik tészta tetejét éles késsel kereszt alakban bemetszem. Tiszta konyharuhával lefedve 15 percig kelesztem, majd a félretett tojássárgáját kissé felverem, ezzel megkenem mindegyik tetejét, jégcukorral megszórom.
Hideg sütőbe helyezem a tepsit, 170 fokon 30-35 perc alatt világosra sütöm.
Langyosan, hidegen kínálom. Vajjal, házi készítésű dzsemmel vagy önmagában egyaránt pompás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.