Elkészítés: A piskótához a tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, és tegyük félre. A tojássárgához adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, a tejet, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük jó habosra. A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk hozzá a tojássárgás keverékhez, keverjük simára, majd fakanállal apránként keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot.
Egy kb. 35x33 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen kenjük rá a masszát. Helyezzük 150 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 10-15 perc alatt készre (én légkeverésnél 150 fokon 10 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A tojáskrémhez a főtt tojásokat és a lilahagymát vágjuk fel kisebb darabokra, adjuk hozzá a mustárt és a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és keverjük krémesre (annyi zsemlemorzsát keverjünk hozzá, hogy jó krémes legyen).
A sonkakrémhez a sonkát és a lilahagymát vágjuk fel kisebb darabokra, adjuk hozzá a mustárt, 2 evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és turmixoljuk össze, hogy jó krémes legyen. A maradék tejfölt csak akkor adjuk hozzá, ha szükséges.
A teljesen kihűlt piskótát vágjuk 3 egyforma részre. Az egyik piskótalapot helyezzük egy tálcára, kenjük meg a tojáskrémmel, helyezzük rá a következő piskótalapot, a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le, kenjük rá a sonkakrémet, majd tegyük rá a maradék piskótalapot, és szintén nyomkodjuk le tenyérrel.
A tejfölt tegyük bele egy szűrőbe, és hagyjuk pár órát állni, hogy jól lecsöpögjön, így jó sűrű, krémes lesz. Ezután a mascarponéhoz adjuk hozzá a sűrű tejfölt, ízlés szerint sózzuk, és keverjük jó krémesre. A megtöltött piskótát vonjuk be a krémmel, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek - én előző nap elkészítettem, majd tálalásig a hűtőbe tettem.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, úgy kínáljuk.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.