Elkészítés: A hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom, a répát és a zellert lereszelem, a húst vagy a sonkát a húsdaráló finom lyukú tárcsáján ledarálom, a gombát apróra vágom, a löncshúst villával összetöröm.
Vastag falú öntöttvas lábasban szoktam készíteni. Az olajon üvegesre párolom a hagymát, rádobom a fokhagymát, és mielőtt még megégne, ráteszem a répát és a zellert. Kevergetve addig pirítom, amíg szép sárga színe lesz. Ezután teszem rá a húst vagy a gombát, és további kb. 5 percig pirítom, közben folyamatosan keverem. Ráöntöm a paradicsomlevet, konzervnél kb. 1/2 l vizet öntök hozzá, ezután sózom (sonkánál óvatosan, mert az maga is sós), borsozom, beledobom a babérleveleket, a többi fűszert teatojásba szoktam tenni, és így főzöm bele a szószba. Mikor felforrt, a gáztűzhely legkisebb takarékra tett lángjára teszem, de 5 percenként meg kell kavarni, mert nagyon gyorsan odakozmálódik az alja. Kb. 2 óráig főzöm fedő alatt, ha túl hígnak találnánk, az utolsó fél órában fedő nélkül főzzük tovább.
Amikor készen van, a babérleveleket és a teatojást eltávolítom belőle, és hagyom kihűlni. Este rács nélküli jégkockatartóba kanalazom (2 db nálam elég ehhez a mennyiséghez), és éjszakára a hűtő fagyasztó rekeszébe teszem. Reggelre félig megfagy, de pillanatra forró vízbe mártva kijön a formából, és deszkán vastag konyhakéssel felszeletelhető.
A szeleteket egyenként fóliába csomagolom, és most már mehet a hűtőládába. Fél évig biztonsággal eltartható, további tapasztalataim nincsenek, mert addigra elfogyott.
Fogyasztáskor reggel kivesszük a frigóból, kibontjuk a fóliából, kislábasban hagyjuk kiolvadni, és ha kell, ebben fel is tudjuk melegíteni. Olaszos tésztákhoz (makaróni, spagetti) kiváló mártás, de pizzamártásként is nagyon finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.