Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítem, a birsalmákat alaposan megmosom. Alufóliával bélelt tepsire rakosgatom a gyümölcsöket, 40-45 perc alatt puhára sütöm.
Kissé hűlni hagyom, majd meghámozom, eltávolítom a magjait, kisebb kockákra vágom. Egy méretes lábosba halmozom, annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje a gyümölcsöket. Közepes tűzön főzni kezdem. Közben meghámozom és felaprítom a körtéket is. Ha a víz forrni kezd, a körtéket is a birshez adom. 10-15 perc elteltével hozzáadom a cukrot, további 15-20 percet főzöm.
Ha kellően besűrűsödött, üvegekbe töltöm. Tartósítás tekintetében magam a nedves dunszt híve vagyok, de száraz dunsztban is befejezhető a művelet. A nedves dunszt lényege, hogy a lezárt üvegeket forrásban lévő vízzel 3/4-ig töltött fazékba állítom, egy éjszakát hagyom lassan hűlni.
A már kihűlt indulhatnak a polcra, aztán pedig több nyár óta őrzött dzsemmel és lekvárral ajándékba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.