Elkészítés: Először a sushi rizst készítem el, mert annak hűlnie kell. Egy nagyobb tálba öntöm a rizst, és folyó víz alatt addig mosom, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz felette, ekkor átszűröm egy szitára, ahol lecsepegtetem, majd állni hagyom fél órát.
Ezután egy nagyobb fedeles edényben 1 liter vizet teszek fel forrni, ebbe öntöm a lecsepegtetett rizst, kevergetem, hagyom felforrni, pár perc forralás után lefedem, és kis lángon hagyom 15-18 perc alatt ragacsossá és puhára főni.
Elkészítem az ecetes öntetet. Egy hőálló tálba öntöm az ecetet a cukrot és a sót, majd mikróban 1 percet melegítek rajta, és addig keverem, amíg a cukor teljesen felolvad, majd hagyom kihűlni.
A megfőtt rizsről a fedőt leveszem, átszedem a rizst egy laposabb tálba, lazítom lapáttal, és hagyom egy kicsit hűlni. Majd meglocsolom az ecetes öntettel, és lazán átkeverem az egészet, ha kihűlt, akkor letakarom. (Legjobb visszatenni a lábosba és a fedőt rátenni.)
Amíg a rizs fő, addig elkészítem a japán omlettet: egy szögletes serpenyőre lesz szükségem, ebben kevés olajat melegítek, majd a cukorral, sóval, olajjal és egy pici tejjel felvert tojást 3-4 részletben megsütöm úgy, hogy az első adagot a serpenyő szélébe visszagörgetem egy lapát segítségével, és a többi részletben pedig mellé öntöm a tojást, és folyamatosan ráfordítom, egy roládot készítek belőle. Lapáttal lenyomom, hogy szorosabban tapadjon egymáshoz minden réteg. Ha elkészült, hagyom kihűlni, és 1 cm-es csíkokra vágom.
A többi zöldség előkészítése: az uborkát és az avokádót megpucolom és vékony csíkokra vágom, az uborkánál a belső magokat kivágom. A kaliforniai paprikát és a darabka póréhagymát vékonyra felvágom, végül a füstölt lazac szeleteket is csíkokra vágom.
A sushi összeállítása: egy bambusz tekerőt fóliával beborítok, erre kerül a száraz nori lap a fényes felével lefelé. Vizes kézzel kiveszek a kihűlt rizsből egy jó maréknyit, ezt eldolgozom az algalapon, a végén hagyok egy csíkot, amire csak pár szem rizst kenek, ezek fogják összeragasztani a tekercset a végén. Tetszés szerint elrendezem a közepén a tölteléket, mindenből jusson mindenhova, majd óvatosan lefogva kézzel feltekerem, ezután a bambusszal is megformázom, de nem kell szorosan nyomni, csak finoman formázni. Az elkészült tekercseket tálcára gurítom és a hűtőbe teszem.
A fordított tekercshez az algalapra szintén rányomkodok egy marék rizst, meghintem szezámmaggal, majd fóliát teszek rá és megfordítom. Ezután közvetlenül az algalapra pakolom a tölteléket, van, amelyikre húzok az ujjbegyemmel egy csík wasabi pasztát, van, amelyikre nem. Ezután kézzel ezt is óvatosan feltekerem, a fóliára figyelek, hogy a 2 fólia ne tekeredjen össze. Majd kívülről rajta hagyva a fóliát ezt is a hűtőbe teszem.
Amikor elfogyott a rizs, a tekercseket kiveszem, és vizes, nagyon éles késsel tetszés szerinti vastagságúra szeletelem. Minden vágás között a kés élét lemosom, mert rátapad a rizs, és utána csak csúnyán lehetne szeletelni.
Tálaláskor a szójaszószba 1 cm-es darabka wasabi pasztát keverek egy tálkában, és ezt kínálom mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.