Elkészítés: A húsgolyókhoz a vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük. A darált húshoz hozzáadjuk az összes alapanyagot (vöröshagymát, vizet, tojást, sót, borsot és a 2-3 evőkanál zsemlemorzsát - annyi kell belőle, hogy jól összefogja a masszát).
Ezeket egy nagy tálban kézzel jól összedolgozzuk, és kb. 5-10 percig pihentetjük. Majd kb. 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle.
A sütéshez az olaj és a vaj felét összeolvasztjuk egy teflonserpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócok felét mérsékelt tűzön, néha megforgatva 10-12 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra szedjük, és fóliával letakarva melegen tartjuk. Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, és ugyanígy elkészítjük benne a többi húsgolyót is a maradék vajon-olajon.
A mártáshoz a zsiradékba - amiben az utolsó húsgolyók sültek - belekeverünk 2 evőkanál lisztet és a pirospaprikát. Kicsit megpirítjuk, és a húslevessel felöntjük, besűrítjük. Ízesítjük a fehérborssal és a szójaszósszal. A végén hozzáadjuk a tejszínt. Ha szükséges, még kevés sót adunk hozzá. Mérsékelt tűzön néhány perc alatt, kevergetve sűrű mártást főzünk belőle.
A húsgolyókat sült vagy főtt burgonyával, valamint a tejszínes mártással megöntözve tálaljuk. Elengedhetetlen mellé a vörösáfonya- vagy ribizlilekvár.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.