A krumplikat megpucoljuk, majd felkockázzuk. A 1,5 liter vízben feltesszük főni és puhára főzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, majd áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, sózzuk, és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy ne ragadjon már a tészta, lehessen akár nyújtani is. (Ez a szilvás gombóc és a derelye tésztája is.) Tudom, többen szoktak tojást beleütni, de én nem teszem. Ha nincs benne tojás, akkor a gombócok jól fagyaszthatók, tapasztalatom szerint ha tojással gyúrom, akkor a fagyóból kivéve szottyos, nyúlós állaga lesz kifőzve. Nem tetszik, nem is hiányzik belőle a tojás. Szóval liszt. Nyilván a mennyisége lehet több, kevesebb, ez függ a burgonyától és a liszt minőségétől.
Ha összeállt a tészta, akkor gombócokat formálunk belőle, majd jó bő, sós vizet forralunk, amiben kifőzhetjük a gombócokat. A lobogó vízbe dobunk annyit, amennyi kényelmesen elfér, óvatosan fakanállal rákeverhetünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára. 1-2 perc után feljönnek a felszínre, akkor még pár percet hagyjuk főni, majd szedjük ki szűrőkanállal. Én ekkor pici olívaolajjal meglocsoltam az első adag gombócot, a többit rászedtem és összeforgattam. Csak hogy ne tapadjanak össze. ;)
A vadasnál elsőként vagy a húslevest szűrjük le, vagy elkészítjük az alaplevet. Ehhez 1 liter vizet kis lábasba teszünk, beledobunk 2 leveskockát (esetemben szárnyas), és felforraljuk.
A vöröshagymákat megpucoljuk, majd felaprítjuk. Igazából lehet csíkokra is, hiszen majd botmixerrel átmegyünk rajta úgyis. :) A fokhagymákat is megpucoljuk, aprítjuk vagy áttörjük. Egy kis olívaolajon a hagymákat megfuttatjuk a fokhagymával együtt, sózzuk is!
A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikázzuk, kockázzuk, mindegy, csak vékony vagy kis darabok legyenek, hogy mielőbb megpuhuljanak. Az olajos hagymán a zöldségeket is megfuttatjuk kicsit, majd felöntjük pici levessel, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a petrezselyem, zeller és a babérlevelek is.
A húst idő közben felaprítjuk. A klasszikus vadas szeletelt, levesben főtt hússal készül, de én felkockáztam a gyerekek számára könnyebb fogyaszthatóság miatt.
Ha a zöldségek megpuhultak, akkor botmixerrel simára pürésítjük, de előtte dobjuk ki a babérleveleket belőle.
Ezután mehet bele a hús, még só, citromlé, héj, cukor és a mustár. Felöntjük a maradék levessel, és hagyjuk a húst puhulni.
Ha megpuhult, akkor a tejszínben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy kis forró levet, simára keverjük, és beleötjük a lábasba. Alaposan elkeverjük, összeforraljuk, és el is zárhatjuk.
A krumpligombócokra locsolva tálaljuk.
Megjegyzés
Van, aki zsemlegombóccal készíti, mi krumpligombóccal szeretjük nagyon, vagy makarónival, rövid csőtésztával.
A gombóc egyébként jól fagyasztható. Ebből a gombócból készítjük mi a szilvás gombócot is.
A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.