Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
A főtt tészták legnépszerűbb feltétei a különböző olaszos mártások. A sokféle paradicsomos és tejszínes változat teszi megunhatatlanná a legegyszerűbb tésztaételeket is.

 

A bolognai talán a legnépszerűbb az olasz tésztaszószok között
A bolognai talán a legnépszerűbb az olasz tésztaszószok között

 

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 814 kcal

Hozzávalók 4 személyre: 
20 dkg húsos füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1/2 zellergumó
1 sárgarépa
1,5 evőkanál vaj
40 dkg darált marhahús
2,5 dl passzírozott paradicsom (konzerv)
5 dl marhahúsleves, kockából
1,5 dl vörösbor
1 csipet szerecsendió

Elkészítés: 
1. A szalonnát apróra vágjuk. A hagymát, a zellert, a sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, apróra vágjuk. 
2. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, a répát és a zellert, majd kis lángon kb. 8 percig kevergetve pároljuk. 
3. Hozzáadjuk a darált húst, morzsásra pirítjuk. Belekeverjük a paradicsomot, felöntjük a húslevessel, a borral, a szerecsendióval és sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, majd kis lángon 2 órán át lassan főzzük. (Ez a mártás jó állagát a hosszú főzéstől kapja.) Az elpárolgó levet folyamatosan pótoljuk. Hagyományosan spagettivel vagy szélesmetélttel (tagliatelle) kínálják.

Bolognai spagetti >>>

A szerecsendió csak frissen reszelve az igazi. Amennyiben nincs erre a célra való eszközünk, akkor a sajtreszelő legfinomabb oldalán reszeljünk le keveset a kemény dióból. Ujjunkra, körmünkre vigyázzunk, ha nincs speciális fejű szorítónk, amibe a kis fűszert beszoríthatjuk.

Tejszínes-szalonnás-sajtos mártás: carbonara

 

Carbonara, a villámgyors tésztaszósz
Carbonara, a villámgyors tésztaszósz

 

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 25 perc múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 840 kcal

Hozzávalók 4 személyre: 
8 szelet bacon
5 dkg reszelt parmezán sajt
4 tojás
3 dl tejszín

Elkészítés: 
1. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd serpenyőben ropogósra pirítjuk, a pörcöket kiszedjük, papírkendőn lecsepegtetjük. 
2. Tálban felverjük a tojásokat, összekeverjük a sajttal és a tejszínnel. Hozzáadjuk a szalonnapörcöt, és az egészet a frissen kifőtt tésztára öntjük, alaposan összeforgatjuk, és még egy percig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Frissen őrölt borssal ízesítjük. Hagyományosan vékony hosszúmetélttel kínálják.

Tejszínes carbonara recept >>>

A parmezán a legkeményebb sajtok közül való, reszelése így kissé nehezebb. Aki mégis igazi mártást szeretne, kísérelje meg frissen lereszelni, mert a sajt így őrzi meg sajátos zamatát.

Sajtos-tejszínes-petrezselymes mártás: Alfredo

 

Egyszerű, de nagyszerű az Alfredo-szósz
Egyszerű, de nagyszerű az Alfredo-szósz

 

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 576 kcal

Hozzávalók 4 személyre: 
10 dkg vaj
15 dkg reszelt parmezán sajt 
2 csokor petrezselyem
3 dl tejszín

Elkészítés: 
1. Felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a parmezánt, hozzáöntjük a tejszínt, és kevergetve felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. 
2. Közben a petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk, és felaprítjuk. A mártásba belekeverjük, a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk. Ezt a mártást hagyományosan hosszúmetélttel (fettucine) tálalják.

A friss petrezselymet nagy, éles késsel apríthatjuk fel legegyszerűbben, úgy, hogy a kés hegyét a deszkán tartva, ide-oda mozgatjuk.

Paradicsomos-zöldséges mártás: napolitana

 

Olcsó és vegetáriánusoknak is kiváló a Napoletana-szósz
Olcsó és vegetáriánusoknak is kiváló a Napoletana-szósz

 

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 103 kcal

Hozzávalók 4 személyre: 
1 szárzeller 
1 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
50 dkg érett paradicsom
2 csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál cukor

Elkészítés: 
1. A zellert, a sárgarépát, a hagymát, a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a hagymát, a zellert, a répát, és lefedve, lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk, közben megkeverjük. 
2. Hozzáadjuk a paradicsomot, a petrezselymet, a cukrot, felöntjük 1 dl vízzel és felforraljuk. Lefedve, kis lángon, kb. 1 órán át percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Ha szükséges még kb. 1 dl vizet önthetünk rá. Hagyományosan spagettivel vagy tollhegytésztával (penne) kínálják.

Ehhez a mártáshoz egészen apróra kell vágnunk a zöldségeket, mielőtt a forró olajba tennénk.

 

Gombakedvelők kedvence lehet a Boscaiola-mártás
Gombakedvelők kedvence lehet a Boscaiola-mártás

 

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 856 kcal
Nehézségi fok: könnyű

Hozzávalók 4 személyre: 
6 szelet bacon
20 dkg csiperkegomba
2 szál újhagyma
1 ek. olívaolaj
5 dl tejszín
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: 
1. A szalonnát kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az újhagymát meghámozzuk, karikákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a szalonnát és a gombát. Öt percig kevergetjük, majd kevés tejszínt öntünk hozzá, és jól elkeverjük. 
2. A maradék tejszínt is ráöntjük, felforraljuk, és erős tűzön kb. 15 percig sűrűre forraljuk. Ekkor belekeverjük a hagymát is. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk, a kész mártásra szórjuk. Hagyományosan vastag csőtésztával (bucatini) vagy spagettivel kínálják.

A mártást nagy lángon addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy a belemerített fakanál hátoldalát bevonja. Ha sietünk, a negyedóra főzés helyett 2 tk. kukoricalisztet - 1 ek. vízzel elkeverve - hozzáadunk, és csak összeforraljuk.

Szalonnás-paradicsomos csípős mártás: amatriciana

 

Kicsit csípős, nagyon paradicsomos - ez az Amatriciana-szósz
Kicsit csípős, nagyon paradicsomos - ez az Amatriciana-szósz

 

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 249 kcal

Hozzávalók 4 személyre: 
3 szelet bacon
1 kg érett paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 chilipaprika
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: 
1. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait kikaparjuk, húsát felaprítjuk. A hagymát, a chilit megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a szalonnát, a hagymát, a chilit, és közepes lángon három-négy percig pirítjuk. 
2. Hozzáadjuk a paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, és kis lángon még három percig főzzük. Hagyományosan makarónival kínálják.

A paradicsom héját kissé bemetsszük, forró, majd hideg vízbe merítjük, így könnyen lehúzhatjuk a héját. A meghámozott paradicsomot félbevágjuk, és teáskanállal kikaparjuk belőle a magokat.

A mártások 4 személyre, 50 dkg száraz tésztához elegendőek.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.