Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Világkonyha

A legfontosabb olasz tésztaszószok

A főtt tészták legnépszerűbb feltétei a különböző olaszos mártások. A sokféle paradicsomos és tejszínes változat teszi megunhatatlanná a legegyszerűbb tésztaételeket is.

A bolognai talán a legnépszerűbb az olasz tésztaszószok között
A bolognai talán a legnépszerűbb az olasz tésztaszószok között

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 814 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg húsos füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1/2 zellergumó
1 sárgarépa
1,5 evőkanál vaj
40 dkg darált marhahús
2,5 dl passzírozott paradicsom (konzerv)
5 dl marhahúsleves, kockából
1,5 dl vörösbor
1 csipet szerecsendió

Elkészítés:
1. A szalonnát apróra vágjuk. A hagymát, a zellert, a sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, apróra vágjuk.
2. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, a répát és a zellert, majd kis lángon kb. 8 percig kevergetve pároljuk.
3. Hozzáadjuk a darált húst, morzsásra pirítjuk. Belekeverjük a paradicsomot, felöntjük a húslevessel, a borral, a szerecsendióval és sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, majd kis lángon 2 órán át lassan főzzük. (Ez a mártás jó állagát a hosszú főzéstől kapja.) Az elpárolgó levet folyamatosan pótoljuk. Hagyományosan spagettivel vagy szélesmetélttel (tagliatelle) kínálják.

Még több bolognai! >>>

A szerecsendió csak frissen reszelve az igazi. Amennyiben nincs erre a célra való eszközünk, akkor a sajtreszelő legfinomabb oldalán reszeljünk le keveset a kemény dióból. Ujjunkra, körmünkre vigyázzunk, ha nincs speciális fejű szorítónk, amibe a kis fűszert beszoríthatjuk.

Tejszínes-szalonnás-sajtos mártás: carbonara

Carbonara, a villámgyors tésztaszósz
Carbonara, a villámgyors tésztaszósz

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 25 perc múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 840 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet bacon
5 dkg reszelt parmezán sajt
4 tojás
3 dl tejszín

Elkészítés:
1. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd serpenyőben ropogósra pirítjuk, a pörcöket kiszedjük, papírkendőn lecsepegtetjük.
2. Tálban felverjük a tojásokat, összekeverjük a sajttal és a tejszínnel. Hozzáadjuk a szalonnapörcöt, és az egészet a frissen kifőtt tésztára öntjük, alaposan összeforgatjuk, és még egy percig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Frissen őrölt borssal ízesítjük. Hagyományosan vékony hosszúmetélttel kínálják.

Még több carbonara! >>>

A parmezán a legkeményebb sajtok közül való, reszelése így kissé nehezebb. Aki mégis igazi mártást szeretne, kísérelje meg frissen lereszelni, mert a sajt így őrzi meg sajátos zamatát.

Sajtos-tejszínes-petrezselymes mártás: Alfredo

Egyszerű, de nagyszerű az Alfredo-szósz
Egyszerű, de nagyszerű az Alfredo-szósz

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 576 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
15 dkg reszelt parmezán sajt
2 csokor petrezselyem
3 dl tejszín

Elkészítés:
1. Felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a parmezánt, hozzáöntjük a tejszínt, és kevergetve felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
2. Közben a petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk, és felaprítjuk. A mártásba belekeverjük, a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk. Ezt a mártást hagyományosan hosszúmetélttel (fettucine) tálalják.

A friss petrezselymet nagy, éles késsel apríthatjuk fel legegyszerűbben, úgy, hogy a kés hegyét a deszkán tartva, ide-oda mozgatjuk.

Paradicsomos-zöldséges mártás: napolitana

Olcsó és vegetáriánusoknak is kiváló a Napoletana-szósz
Olcsó és vegetáriánusoknak is kiváló a Napoletana-szósz

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 103 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
1 szárzeller
1 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
50 dkg érett paradicsom
2 csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál cukor

Elkészítés:
1. A zellert, a sárgarépát, a hagymát, a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a hagymát, a zellert, a répát, és lefedve, lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk, közben megkeverjük.
2. Hozzáadjuk a paradicsomot, a petrezselymet, a cukrot, felöntjük 1 dl vízzel és felforraljuk. Lefedve, kis lángon, kb. 1 órán át percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Ha szükséges még kb. 1 dl vizet önthetünk rá. Hagyományosan spagettivel vagy tollhegytésztával (penne) kínálják.

Ehhez a mártáshoz egészen apróra kell vágnunk a zöldségeket, mielőtt a forró olajba tennénk.

Gombakedvelők kedvence lehet a Boscaiola-mártás
Gombakedvelők kedvence lehet a Boscaiola-mártás

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 856 kcal
Nehézségi fok: könnyű

Hozzávalók 4 személyre:
6 szelet bacon
20 dkg csiperkegomba
2 szál újhagyma
1 ek. olívaolaj
5 dl tejszín
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
1. A szalonnát kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az újhagymát meghámozzuk, karikákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a szalonnát és a gombát. Öt percig kevergetjük, majd kevés tejszínt öntünk hozzá, és jól elkeverjük.
2. A maradék tejszínt is ráöntjük, felforraljuk, és erős tűzön kb. 15 percig sűrűre forraljuk. Ekkor belekeverjük a hagymát is. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk, a kész mártásra szórjuk. Hagyományosan vastag csőtésztával (bucatini) vagy spagettivel kínálják.

A mártást nagy lángon addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy a belemerített fakanál hátoldalát bevonja. Ha sietünk, a negyedóra főzés helyett 2 tk. kukoricalisztet - 1 ek. vízzel elkeverve - hozzáadunk, és csak összeforraljuk.

Szalonnás-paradicsomos csípős mártás: amatriciana

Kicsit csípős, nagyon paradicsomos - ez az Amatriciana-szósz
Kicsit csípős, nagyon paradicsomos - ez az Amatriciana-szósz

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 249 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
3 szelet bacon
1 kg érett paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 chilipaprika
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
1. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait kikaparjuk, húsát felaprítjuk. A hagymát, a chilit megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a szalonnát, a hagymát, a chilit, és közepes lángon három-négy percig pirítjuk.
2. Hozzáadjuk a paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, és kis lángon még három percig főzzük. Hagyományosan makarónival kínálják.

A paradicsom héját kissé bemetsszük, forró, majd hideg vízbe merítjük, így könnyen lehúzhatjuk a héját. A meghámozott paradicsomot félbevágjuk, és teáskanállal kikaparjuk belőle a magokat.

A mártások 4 személyre, 50 dkg száraz tésztához elegendőek.

Megunhatatlan olasz ízek >>>

Olasz receptek >>>

Szószok, mártások >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.