Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egészséges

Az vagy, amit megeszel, és ezt nyugodtan értsd szó szerint

Biztosan te is hallottad már ezt az elterjedt mondást, de gondolkodtál valaha azon, hogy mit is jelent pontosan? Ha nem, most megtudhatod.

A sokak által emlegetett mondás egyes források szerint Anthelme Brillat-Savarintől, egy 19. században alkotó francia szerzőtől származik, aki egyik könyvében (Physiologie du Gout, ou Medetations de Gastronomie Transcendante, azaz „Az ízélettan, avagy transzcendens gasztronómiai meditációk") írta le az eredeti mondatot: „Mondd meg mit eszel, és megmondom, ki vagy."

A kifejezés azóta is él a köztudatban, bár kicsit más formában került be a magyar nyelvbe, ez mit sem változtat a jelentésén.

A színes, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend megszépíti a bőrt, és segít a fogyásban is /Fotó: Shutterstock
A színes, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend megszépíti a bőrt, és segít a fogyásban is /Fotó: Shutterstock

Az elfogyasztott étel szerepe

Számos aspektusból vizsgálható a szervezetünkbe bevitt ételek és italok hatása. A különböző tudományágak képviselői talán nem is értenek mindenben egyet, de annyi bizonyos, hogy minden szempontból a kiegyensúlyozott, kevés feldolgozott élelmiszert és sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó étrendet tartják a legegészségesebbnek.

Ez a kulcsa az egészséges testnek és léleknek egyaránt, de a tartós fogyás és a ragyogó bőr kulcsa is ebben keresendő.

Utóbbiról beszél dr. Shobhan Manoharan bőrgyógyász, a L'Oréal Paris, valamint a Vogue, a Cosmopolitan és a Marie Claire tanácsadó-szakértője.

Fogyás és szép bőr

E kettő között szorosabb az összefüggés, mint hinnénk. Lehet, hogy észrevetted már, hogy amikor olajos, cukros ételeket fogyasztasz, az az arcbőrödön is meglátszik. Ez fordítva is igaz, a tápanyag- és vitamindús táplálkozás eredményeképpen fiatalos, ragyogó lehet az arcbőrünk is. Emelett az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában is segít.

A fiatalító és feszesítő krémek mit sem érnek, ha közben feldolgozott élelmiszereket fogyasztasz rendszeresen, a kiegyensúlyozott étrend bármilyen kencénél többet ér.

A bőrünk szempontjából különösen igaz az „az vagy, amit megeszel” mondás, ugyanis a legnagyobb szervünk körülbelül 35 naponta megújul. A szervezet pedig az új sejteket az elfogyasztott ételből állítja elő. Ezért ha szép bőrre vágyunk, első lépésként az étrendünket kell ennek megfelelően alakítani.

Bőrszépítő ételek

Vannak olyan ételek, amelyek természetes bőrszépítő vagy -feszesítő hatásúak, ugyanis elősegítik a kollagén termelődését a szervezetben.

Ha színes, változatos étrendet követünk, minden esélyünk megvan arra, hogy elegendő tápanyagot és vitamint vigyünk be a szervezetünkbe. A bőrgyógyász azt javasolja, hogy fogyasszunk antioxidánsokban gazdag ételeket, például színes gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek segítik a szabad gyökök elleni küzdelmet és javítják a bőr egészségét. A feldolgozott és magas cukortartalmú élelmiszerekből álló étrend idővel enyhe, de állandó gyulladást okozhat a szervezetben, és súlyosbíthatja a bőrproblémákat, például a pattanásokat.

A gyulladás csökkenthető ómega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztásával, a magas fehérjetartalmú fogások pedig segítik a kollagéntermelődést. Emellett javasolt a narancssárga, sárga, piros és zöld gyümölcsök és zöldségek (pl. paradicsom, cékla, sárgarépa, brokkoli, kelkáposzta) rendszeres fogyasztása is. Ezek a karotinoidoknak nevezett vegyületekből nyerik színüket, amelyek egy része A-vitaminná alakul, így táplálja a bőrt. A zöld leveles zöldségek pedig kiváló C-vitamin- és antioxidánsforrást jelentenek.

Külső segítség a bőrnek

Az egészséges étrend mellett természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumokkal is táplálhatjuk bőrünket. Használhatunk könnyed hidratáló krémet, ami mellett a megfelelő folyadékbevitellel is támogathatjuk a sejtek folyadékellátását.

Ezenkívül a bőrgyógyászok különösen fontosnak tartják a fényvédő krémek használatát, nem csupán nyáron, hanem télen is, hogy elkerüljük az UV sugarak okozta korai bőröregedést és az esetleges bőrbetegségeket.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.