A sokak által emlegetett mondás egyes források szerint Anthelme Brillat-Savarintől, egy 19. században alkotó francia szerzőtől származik, aki egyik könyvében (Physiologie du Gout, ou Medetations de Gastronomie Transcendante, azaz „Az ízélettan, avagy transzcendens gasztronómiai meditációk") írta le az eredeti mondatot: „Mondd meg mit eszel, és megmondom, ki vagy."
A kifejezés azóta is él a köztudatban, bár kicsit más formában került be a magyar nyelvbe, ez mit sem változtat a jelentésén.
Számos aspektusból vizsgálható a szervezetünkbe bevitt ételek és italok hatása. A különböző tudományágak képviselői talán nem is értenek mindenben egyet, de annyi bizonyos, hogy minden szempontból a kiegyensúlyozott, kevés feldolgozott élelmiszert és sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó étrendet tartják a legegészségesebbnek.
Ez a kulcsa az egészséges testnek és léleknek egyaránt, de a tartós fogyás és a ragyogó bőr kulcsa is ebben keresendő.
Utóbbiról beszél dr. Shobhan Manoharan bőrgyógyász, a L'Oréal Paris, valamint a Vogue, a Cosmopolitan és a Marie Claire tanácsadó-szakértője.
E kettő között szorosabb az összefüggés, mint hinnénk. Lehet, hogy észrevetted már, hogy amikor olajos, cukros ételeket fogyasztasz, az az arcbőrödön is meglátszik. Ez fordítva is igaz, a tápanyag- és vitamindús táplálkozás eredményeképpen fiatalos, ragyogó lehet az arcbőrünk is. Emelett az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában is segít.
A fiatalító és feszesítő krémek mit sem érnek, ha közben feldolgozott élelmiszereket fogyasztasz rendszeresen, a kiegyensúlyozott étrend bármilyen kencénél többet ér.
A bőrünk szempontjából különösen igaz az „az vagy, amit megeszel” mondás, ugyanis a legnagyobb szervünk körülbelül 35 naponta megújul. A szervezet pedig az új sejteket az elfogyasztott ételből állítja elő. Ezért ha szép bőrre vágyunk, első lépésként az étrendünket kell ennek megfelelően alakítani.
Vannak olyan ételek, amelyek természetes bőrszépítő vagy -feszesítő hatásúak, ugyanis elősegítik a kollagén termelődését a szervezetben.
Ha színes, változatos étrendet követünk, minden esélyünk megvan arra, hogy elegendő tápanyagot és vitamint vigyünk be a szervezetünkbe. A bőrgyógyász azt javasolja, hogy fogyasszunk antioxidánsokban gazdag ételeket, például színes gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek segítik a szabad gyökök elleni küzdelmet és javítják a bőr egészségét. A feldolgozott és magas cukortartalmú élelmiszerekből álló étrend idővel enyhe, de állandó gyulladást okozhat a szervezetben, és súlyosbíthatja a bőrproblémákat, például a pattanásokat.
A gyulladás csökkenthető ómega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztásával, a magas fehérjetartalmú fogások pedig segítik a kollagéntermelődést. Emellett javasolt a narancssárga, sárga, piros és zöld gyümölcsök és zöldségek (pl. paradicsom, cékla, sárgarépa, brokkoli, kelkáposzta) rendszeres fogyasztása is. Ezek a karotinoidoknak nevezett vegyületekből nyerik színüket, amelyek egy része A-vitaminná alakul, így táplálja a bőrt. A zöld leveles zöldségek pedig kiváló C-vitamin- és antioxidánsforrást jelentenek.
Az egészséges étrend mellett természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumokkal is táplálhatjuk bőrünket. Használhatunk könnyed hidratáló krémet, ami mellett a megfelelő folyadékbevitellel is támogathatjuk a sejtek folyadékellátását.
Ezenkívül a bőrgyógyászok különösen fontosnak tartják a fényvédő krémek használatát, nem csupán nyáron, hanem télen is, hogy elkerüljük az UV sugarak okozta korai bőröregedést és az esetleges bőrbetegségeket.
(Forrás)
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.