Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Hagymás rostélyos
Tárkonyos csirkeraguleves
Csupacsokis brownie
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dubarry-csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Epres blondie
Bonbon pitypang- és rozé zselével, eperpürével recept
recept
Rafinált

Bonbon pitypang- és rozé zselével, eperpürével

120 perc
0 adag
Költséges
2012. 10. 27.
Hozzávalók
1liter virágszirom (térfogatnyi )
40dkg cukor
2evőkanál citromlé (frissen facsart)
1csomag dzsemfix
1db citrom (héja)
30dkg cukor
2csomag dzsemfix ( 2:1)
20dkg eper ( megtisztítva)
ízlés szerint méz
2teáskanál citromlé (frissen facsart)
2teáskanál dzsemfix (2:1-es )
10dkg fehér csokoládé (ez kb. 6-8 bonbonhoz elég)

Elkészítés

Elkészítés: A pitypangzseléhez legalább 2 nappal a bonbon elkészítése előtt a virágokat megtisztítjuk a zöld részektől, mert azok keserű ízt adnak a mézünknek. Ez egy elég hosszadalmas és szöszmötölős folyamat, de megéri a munkát. Egy edénybe tesszük, és frissen forralt vízzel leforrázzuk, éppen hogy el kell lepnie a szirmokat a víznek. Lefedjük, és 1 éjszakát állni hagyjuk (legalább 12 órát), majd másnap leszűrjük. 3 dl-nek kell lennie, ha kevesebb, egészítsük ki vízzel. A leszűrt pitypangos vizet lábasba tesszük, beleöntjük a dzsemfixet. Folyamatosan keverve nagy lángon felforraljuk, majd ha zubog, lehúzzuk a tűzről és beletesszük a citromlevet és a cukrot, amit addig kevergetünk, amíg nagyjából el nem olvadt a cukor, majd visszatesszük a gázra, és nagy lángon főzzük még legalább 5 percig. Ezután elzárjuk az energiát, pihentetjük 5 percet, ha képződött hab, akkor azt leszedjük, ha csak hártyás lett, akkor jól elkeverjük, és sterilizált üvegekbe töltjük. Ezután mehet a száraz dunsztba, míg teljesen ki nem hűl.

A rozézseléhez legalább 1 nappal a bonbon elkészítése előtt a citromot alaposan átmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, és a héjat szép vékony csíkokra vágjuk. A bort lábasba töltjük, majd elkeverjük a dzsemfix-szel, beleszórjuk a citromhéjforgácsokat, és nagy lángon főzzük forrásig. Ekkor beletesszük a cukrot, átkeverjük, amíg el nem olvad, és újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt és 5 percet pihentetjük. Alaposan átkeverjük, és steril üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztba tesszük, míg ki nem hűl.

Az eperpüré aznap is készülhet. Ehhez a megtisztított epret leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk kislyukú szűrőn. Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kis lángon kb. a felére beforraljuk. Néha keverjük rá, mert odakaphat. Mielőtt elzárjuk, keverjük bele a dzsemfixet, forraljuk még egy picit, majd zárjuk el a gázt. Hagyjuk kihűlni.

A bonbon készítésekor a konyhában ne legyen 22 foknál melegebb (elvileg 18-20 fok az ideális, de gyerekeknél nem fogok 18 fokot csinálni pusztán ezért). NE főzzél közben, ne legyen nagy a páratartalom, ne legyen gőz, ezektől csúnya foltos lesz a bonbon. A forma legyen por- és cseppmentes.

Elsőként kimérjük a csokit, és elkezdjük melegíteni 45 fokosra. Amíg a csoki melegszik, a konyhapultra vágunk egy nagyobbacska darab sütőpapírt, elővesszük a spatulát/kenőkést és a poharakat, amiket fejjel lefelé szépen le is helyezhetünk a sütőpapírra. Mindezek után visszahűtjük a csokit 27 fokosra. Majd újra rámelegítünk, míg eléri a 28, max. 29 fokos hőt az olvadt csokink.

A forma előkészítve, ráöntjük szépen vízszintesen a csokit. Elsimítjuk a kenőkéssel úgy, hogy minden mélyedésbe jusson. Vagy annyiba, amennyi bonbont szeretnénk, dolgozhatunk a forma felével is, ekkor a tőlünk távolabbi felével dolgozzunk. Nem is kell, hogy tele legyenek a mélyedések, inkább az a lényeg, hogy a mélyedések oldalfalaira rátapadjon a csoki, de természetesen az a legjobb, ha teli tudod tölteni a mélyedéseket csokival. Ezek után szépen csapkodjuk oda az asztalhoz így vízszintesen. Ennek célja, hogy a légbuborékok szépen feljöjjenek és távozzanak. Ha ezzel végeztünk és szétvertük az asztal szélén a formát, akkor a két poharat úgy állítsuk be a sütőpapíron, hogy a forma hosszanti két végét rá tudjuk ültetni a poharakra. Kissé kocogtassuk meg a forma hátát több helyen a kenőkés másik végével, hogy meginduljon a csoki kifelé. Amikor már annyira nem folyik, akkor nyúljunk alá a kenőkéssel és húzzuk le a csokit, ami még kilóg a formából. Ha már nem folyik a csoki, megfordíthatjuk, és rendesen lehúzzuk a felesleges csokit. Ezután mehet a forma a hűtőbe 10 percre. (Kb. 12 fokra.) Ezzel a módszerrel érjük el azt a szép vékony, roppanós csokiburkot. Azt a csokit, ami kifolyt a sütőpapírra, visszatesszük a csokifondübe és melegen tartjuk/újra melegítjük majd, ha talpalni fogunk.

Amikor megszilárdult a csoki (a hűtő hatása, hogy elkezd zsugorodni a csoki és ezzel), kezdi elengedni a formát. Amikor kivesszük a hűtőből a formát, spaklival letolod róla a felesleges csokit. Ezután a már előre elkészített tölteléket beletöltjük a hüvelyekbe. Habzsákba tesszük a rozézselét, és a formákba nyomunk egy réteget:Ezután egy másik habzsákból az eperpüréből is nyomunk rá egy réteget, maximum a formák 3/4-éig töltjük a tölteléket, hogy le tudjuk zárni a bonbonokat.

Ha megtöltöttük mindet, az asztalhoz ütögetjük kicsit a formát, hogy a légbubik innen is kijöjjenek, és a töltelék szépen elterüljön. Visszatesszük a hűtőbe, míg a csokinkat újra előkészítjük. 28-29 fokosra melegítjük és talpalhatunk, hiszen ez az alja, ennek nem kell csillognia. Vízszintesen tartjuk a formát, a felénk eső részére rácsurgatjuk a csokit, majd a kenőkéssel elsimítjuk, hogy mindenhol szépen betakarja a lyukakat. Kicsit oda csapkodjuk vízszintesen az asztal széléhez a formát, hogy a levegő ismét kijöjjön, majd a felesleget alaposan lehúzzuk magunktól elsimító mozdulattal a forma másik vége felé. Mehet a hűtőbe 10 percre, míg a csoki megszilárdul. Ha megszilárdult, akkor spaklival levakeráljuk a forma felszínén maradt felesleges csokit. Ezzel gyakorlatilag lesorjázzuk a bonbonokat, kifordítva nem lesznek a bonbon alján kiálló részek.

Picit még érdemes ezután visszatenni a hűtőbe, majd pár perc elteltével reménykedni, hogy kifordulnak a bonbonok, remélhetőleg az összes! :)

A hűtőből utoljára kivéve (ilyen formán) fejjel lefelé fordítva jobb esetben azonnal kipotyognak a munkalapra/asztalra, ezért ne akarj alá nézni közben és ne tartsd egy kilométerre az asztal fölé, mert becsapódáskor szegénykék kinyiffanhatnak. :) Ha nem esnek ki maguktól, akkor picit odakoccantva az egyik élét az asztalhoz már hallhatjuk is a potyogásukat. :)

Megjegyzés
A szép, elegáns bonbonokat bordó selyemporral tehetjük még különlegesebbé és csillogóbbá. Nem is tudom, hogy ezek a kis tünemények-e a méltó kísérői egy pohár jó fajta rozénak, vagy fordítva! A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.01.04.

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.12.29.

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.12.24.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.