Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Bonbon pitypang- és rozé zselével, eperpürével recept
recept
Rafinált

Bonbon pitypang- és rozé zselével, eperpürével

120 perc
0 adag
Költséges
2012. 10. 27.

Elkészítés

Elkészítés: A pitypangzseléhez legalább 2 nappal a bonbon elkészítése előtt a virágokat megtisztítjuk a zöld részektől, mert azok keserű ízt adnak a mézünknek. Ez egy elég hosszadalmas és szöszmötölős folyamat, de megéri a munkát. Egy edénybe tesszük, és frissen forralt vízzel leforrázzuk, éppen hogy el kell lepnie a szirmokat a víznek. Lefedjük, és 1 éjszakát állni hagyjuk (legalább 12 órát), majd másnap leszűrjük. 3 dl-nek kell lennie, ha kevesebb, egészítsük ki vízzel. A leszűrt pitypangos vizet lábasba tesszük, beleöntjük a dzsemfixet. Folyamatosan keverve nagy lángon felforraljuk, majd ha zubog, lehúzzuk a tűzről és beletesszük a citromlevet és a cukrot, amit addig kevergetünk, amíg nagyjából el nem olvadt a cukor, majd visszatesszük a gázra, és nagy lángon főzzük még legalább 5 percig. Ezután elzárjuk az energiát, pihentetjük 5 percet, ha képződött hab, akkor azt leszedjük, ha csak hártyás lett, akkor jól elkeverjük, és sterilizált üvegekbe töltjük. Ezután mehet a száraz dunsztba, míg teljesen ki nem hűl.

A rozézseléhez legalább 1 nappal a bonbon elkészítése előtt a citromot alaposan átmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, és a héjat szép vékony csíkokra vágjuk. A bort lábasba töltjük, majd elkeverjük a dzsemfix-szel, beleszórjuk a citromhéjforgácsokat, és nagy lángon főzzük forrásig. Ekkor beletesszük a cukrot, átkeverjük, amíg el nem olvad, és újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt és 5 percet pihentetjük. Alaposan átkeverjük, és steril üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztba tesszük, míg ki nem hűl.

Az eperpüré aznap is készülhet. Ehhez a megtisztított epret leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk kislyukú szűrőn. Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kis lángon kb. a felére beforraljuk. Néha keverjük rá, mert odakaphat. Mielőtt elzárjuk, keverjük bele a dzsemfixet, forraljuk még egy picit, majd zárjuk el a gázt. Hagyjuk kihűlni.

A bonbon készítésekor a konyhában ne legyen 22 foknál melegebb (elvileg 18-20 fok az ideális, de gyerekeknél nem fogok 18 fokot csinálni pusztán ezért). NE főzzél közben, ne legyen nagy a páratartalom, ne legyen gőz, ezektől csúnya foltos lesz a bonbon. A forma legyen por- és cseppmentes.

Elsőként kimérjük a csokit, és elkezdjük melegíteni 45 fokosra. Amíg a csoki melegszik, a konyhapultra vágunk egy nagyobbacska darab sütőpapírt, elővesszük a spatulát/kenőkést és a poharakat, amiket fejjel lefelé szépen le is helyezhetünk a sütőpapírra. Mindezek után visszahűtjük a csokit 27 fokosra. Majd újra rámelegítünk, míg eléri a 28, max. 29 fokos hőt az olvadt csokink.

A forma előkészítve, ráöntjük szépen vízszintesen a csokit. Elsimítjuk a kenőkéssel úgy, hogy minden mélyedésbe jusson. Vagy annyiba, amennyi bonbont szeretnénk, dolgozhatunk a forma felével is, ekkor a tőlünk távolabbi felével dolgozzunk. Nem is kell, hogy tele legyenek a mélyedések, inkább az a lényeg, hogy a mélyedések oldalfalaira rátapadjon a csoki, de természetesen az a legjobb, ha teli tudod tölteni a mélyedéseket csokival. Ezek után szépen csapkodjuk oda az asztalhoz így vízszintesen. Ennek célja, hogy a légbuborékok szépen feljöjjenek és távozzanak. Ha ezzel végeztünk és szétvertük az asztal szélén a formát, akkor a két poharat úgy állítsuk be a sütőpapíron, hogy a forma hosszanti két végét rá tudjuk ültetni a poharakra. Kissé kocogtassuk meg a forma hátát több helyen a kenőkés másik végével, hogy meginduljon a csoki kifelé. Amikor már annyira nem folyik, akkor nyúljunk alá a kenőkéssel és húzzuk le a csokit, ami még kilóg a formából. Ha már nem folyik a csoki, megfordíthatjuk, és rendesen lehúzzuk a felesleges csokit. Ezután mehet a forma a hűtőbe 10 percre. (Kb. 12 fokra.) Ezzel a módszerrel érjük el azt a szép vékony, roppanós csokiburkot. Azt a csokit, ami kifolyt a sütőpapírra, visszatesszük a csokifondübe és melegen tartjuk/újra melegítjük majd, ha talpalni fogunk.

Amikor megszilárdult a csoki (a hűtő hatása, hogy elkezd zsugorodni a csoki és ezzel), kezdi elengedni a formát. Amikor kivesszük a hűtőből a formát, spaklival letolod róla a felesleges csokit. Ezután a már előre elkészített tölteléket beletöltjük a hüvelyekbe. Habzsákba tesszük a rozézselét, és a formákba nyomunk egy réteget:Ezután egy másik habzsákból az eperpüréből is nyomunk rá egy réteget, maximum a formák 3/4-éig töltjük a tölteléket, hogy le tudjuk zárni a bonbonokat.

Ha megtöltöttük mindet, az asztalhoz ütögetjük kicsit a formát, hogy a légbubik innen is kijöjjenek, és a töltelék szépen elterüljön. Visszatesszük a hűtőbe, míg a csokinkat újra előkészítjük. 28-29 fokosra melegítjük és talpalhatunk, hiszen ez az alja, ennek nem kell csillognia. Vízszintesen tartjuk a formát, a felénk eső részére rácsurgatjuk a csokit, majd a kenőkéssel elsimítjuk, hogy mindenhol szépen betakarja a lyukakat. Kicsit oda csapkodjuk vízszintesen az asztal széléhez a formát, hogy a levegő ismét kijöjjön, majd a felesleget alaposan lehúzzuk magunktól elsimító mozdulattal a forma másik vége felé. Mehet a hűtőbe 10 percre, míg a csoki megszilárdul. Ha megszilárdult, akkor spaklival levakeráljuk a forma felszínén maradt felesleges csokit. Ezzel gyakorlatilag lesorjázzuk a bonbonokat, kifordítva nem lesznek a bonbon alján kiálló részek.

Picit még érdemes ezután visszatenni a hűtőbe, majd pár perc elteltével reménykedni, hogy kifordulnak a bonbonok, remélhetőleg az összes! :)

A hűtőből utoljára kivéve (ilyen formán) fejjel lefelé fordítva jobb esetben azonnal kipotyognak a munkalapra/asztalra, ezért ne akarj alá nézni közben és ne tartsd egy kilométerre az asztal fölé, mert becsapódáskor szegénykék kinyiffanhatnak. :) Ha nem esnek ki maguktól, akkor picit odakoccantva az egyik élét az asztalhoz már hallhatjuk is a potyogásukat. :)

Megjegyzés
A szép, elegáns bonbonokat bordó selyemporral tehetjük még különlegesebbé és csillogóbbá. Nem is tudom, hogy ezek a kis tünemények-e a méltó kísérői egy pohár jó fajta rozénak, vagy fordítva! A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

Ajánljuk még

Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Birsalmasajt tartósítószer-mentesen

60 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Csirkemell pörkölt tésztával
Recept
Egyszerű

Csirkemell pörkölt tésztával

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Holstein szelet
Recept
Egyszerű

Holstein szelet

45 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Alap túrós palacsinta
Recept
Egyszerű

Alap túrós palacsinta

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hagyományos tejes kifli
Recept
Egyszerű

Hagyományos tejes kifli

120 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fejtett bableves
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Mákos nudli szilvalekvárral
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Hasonló receptek

Mákos nudli szilvalekvárral recept
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával recept
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pecsenyekacsa recept
Recept
Egyszerű

Pecsenyekacsa

140 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Friss receptek

Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Recept
Egyszerű

Birsalmasajt tartósítószer-mentesen

60 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Csirkemell pörkölt tésztával recept
Recept
Egyszerű

Csirkemell pörkölt tésztával

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Holstein szelet recept
Recept
Egyszerű

Holstein szelet

45 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Alap túrós palacsinta recept
Recept
Egyszerű

Alap túrós palacsinta

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hagyományos tejes kifli  recept
Recept
Egyszerű

Hagyományos tejes kifli

120 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Mákos nudli szilvalekvárral recept
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.