Előkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, enyhén sós vízben, héjában majdnem puhára főzzük (a sótól nem fő szét olyan könnyen és ízletesebb is lesz). A hagymákat/gyöngyhagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat felkarikázzuk (a gyöngyhagymákat egészben hagyjuk). A szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
Elkészítés: A burgonyát leszűrjük, még melegen meghámozzuk, és kissé hűlni hagyjuk. A töltelékhez a szalonnát mérsékelt tűzön megpirítjuk, a pörcöket félretesszük. A zsírjához adjuk az olajat, a hagymát, az áttört fokhagymát, és fedő alatt üvegesre pároljuk. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat). A burgonyákat hosszában kettévágjuk, belsejüket kivájjuk. A \\\"burgonyaaprólékot\\\" villával kissé megtörjük, majd a hagymára dobjuk, aláöntjük a bort, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő nélkül átforrósítjuk. Elkeverjük a reszelt sajttal, majd a burgonyákba töltjük-púpozzuk. A vajjal/margarinnal kikenünk egy nagyobb sütőedényt, beletesszük a burgonyacsónakokat (az esetleg kimaradó tölteléket a tálba terítjük), és 20 percig sütjük. Tálra emeljük őket, tetejüket megszórjuk a félretett szalonnapörccel, végül salátalevelekkel díszítve (egytálételként vagy köretként) azonnal tálaljuk, mert csak frissen, melegen jó! Idénysalátát, savanyúságot kínálhatunk mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.