Elkészítés: A fejes káposztákat meglékelem (mint a dinnyét) a torzsákat kiveszem, egy nagy fazékban felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom, forrpontig hevítem, majd félreteszem a lében hagyom kihűlni, de ha sietős 1,5-2 órát hagyom abárolódni a forró vízben a káposztát. Leveleire szedem, az ereket elvékonyítom, félreteszem a töltéshez.
Kb. 8 literes lábosban fele zsiradékban a vöröshagymát megdinsztelem, felét kiveszem és félreteszem a töltelékekhez. Majd meghintem pirospaprikával, beleteszem a savanyú káposztát, felöntöm kb. 1,8 liter vízzel, sózom, borsozom, a babérral, pár szem egész borssal, egész köménnyel ízesítem. Beleteszem az oldalas- és csülökdarabokat, kb. 1 órát főzöm.
Közben két külön tálban elkészítem a tölteléket. Egyikbe a rizshez adom a darált hús felét, a félretett dinsztelt vöröshagyma felét, fokhagymát reszelek bele, só, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, Csemege Piros Arany, 1 tojás kerül bele. A masszát jól összekeverem, a káposztaleveleket megtöltöm, és szorosan a forrásban lévő káposzta tetejére teszem.
Ugyanígy teszek a gerslis változattal is. Fűszerezem, összekeverem, vizes kézzel gombócokat formálok, és a káposztára teszem azt is. Együtt főzöm újabb kb. 1 órát.
Közben vékony piros rántást csinálok a maradék zsiradékból kb. 2 bő evőkanál liszttel, melyet a félretett füstölt csülök levéből engedek fel (csak akkor használok belőle, ha nem erőteljesen füstös ízű).
A töltelékeket kiszedem egy nagy tálba, a káposztát berántom. Ha szükséges, utána ízesítem, borsikafűvel is a végén ízesítem. Amint újra forr, visszahelyezem a töltelékeket, és pár percig csöndesen együtt főzöm.
Tálalásnál tejföllel és kenyérrel kínálom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.