Elkészítés: Kb. 50 dkg diót ledarálunk le, kb. 2-2,5 dl UHT tejet felmelegítünk, és hozzáadjuk. Addig adagoljuk, ameddig olyasmi állagú nem lesz, mint a gesztenyemassza. Folyósnak nem szabad lennie! Ezután hagyjuk hűlni.
Felverünk kemény habbá 4-5 db tojásfehérjét 20 dkg cukorral és 2 csapott evőkanál étkezési keményítővel, meg pár csepp citromlével.
Hozzáadagoljuk a diómasszához.
Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, és 1-1 evőkanál halmot rakunk egymás mellé. 35-40 percig sütjük 160 fokon, előmelegített sütőben.
A teteje nem szabad, hogy megégjen. Majd sütés után hagyjuk alaposan kihűlni a kis hablepényeket.
A diócska formát porcukorba mártjuk és 1-1 lepénykét kettétörve, a felét belenyomkodjuk a dióformába, majd a tenyerünkbe kiütögetjük. Az első készítése előtt nagyon vékonyan a formát bevajazhatjuk, de a többinél már nem szükséges, elég, ha az ujjunkkal az előzőből odatapadt morzsácskákat kitöröljük, és minden töltögetés előtt porcukorba mártjuk a formát.
Ha fahéjas vagy kakaós porcukrot használunk, akkor a diócskánk szép barna lesz, ha sima a porcukor, akkor világosabb marad a színe. Ezután a fél diócskákat összeragaszthatjuk krémmel vagy lekvárral. Tölthetjük a klasszikus vajas, diós krémmel (20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 40 dkg darált dió, rum). Tehetünk bele gőz fölött felvert tojásfehérjéből, darált dióval kevert főzött habot is. A legegyszerűbb a pici rummal elkevert házi baracklekvár.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.