Előkészítés: Felforralunk 1 dl vizet 1 csipet sóval, 1 csipet porcukorral, és a vajjal vagy margarinnal. Egyszerre hozzáadjuk a lisztet, erőteljesen összekeverjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve csak addig pirítjuk (1-2 perc), amíg a massza el nem válik az edény falától, azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni. Közben a szőlőt megmossuk, leszemezzük, szárazra törölgetjük, a szőlőszemeket félbe-, negyedbe vágjuk, a magokat eltávolítjuk. Félreteszünk kb. 40 fél szemet a díszítéshez, a többit meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő 3. fokozat). Áttesszük a tésztát egy keverőtálba, és kézi robotgéppel egyenként, alaposan beledolgozzuk a tojásokat (ettől lesz szép üreges, a fánkok belseje). Kibéleljük sütőpapírral a sütőtepsit. A tésztát csillagbetétes nyomózsákba szedjük, és tisztes távolságra egymástól 3-4 cm átmérőjű halmokat-rózsákat nyomunk a tepsire (sütés közben megnőnek!). Betesszük a forró sütőbe, és 20-25 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta! A megsült fánkokat a kitámasztott ajtajú sütőben 5 percig pihentetjük, majd recés élű késsel kettévágjuk, belsejükből a tésztadarabkákat eltávolítjuk. Arányosan elosztva az üregükbe szedjük a brandyben érlelt, lecsepegtetett szőlőt. Kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral, nyomózsákba szedjük, a fánkokba púpozzuk. A félretett szőlőszemekkel és a gerezdekre vágott dióval díszítjük, levágott „kalapkájukat” visszatesszük a tetejükre. Tálalásig hidegen tartjuk. 1-2 órán belül tanácsos elfogyasztani, mert megereszkedik, esetleg elázik a tészta!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.