A langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a mandula, a marcipán, a rum és az aszalványok kivételével a hozzávalókból sima tésztát dagasztunk. Meleg helyen lefedve 40 percig kelesztjük.
Ezután a rummal elkevert aszalványok és mandula keverékét a tésztába gyúrjuk. Újabb 40 perces kelesztés jön.
A második kelesztés után a tésztát kicsit kinyújtjuk, és a közepébe helyezzük a rúddá formált marcipánt. A tészta egyik felét a másikra hajtjuk úgy, hogy legyen egy kis magasított része nagyjából középen. A mellette lévő tésztarészeket kicsit lenyomjuk. Így kapjuk meg a jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A legjobb, ha stollen méretű tepsit használunk. Lefedve hagyjuk kelni még 20 percet.
Előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, még forrón mindenhol megkenjük olvasztott vajjal, és bőven, vastagon megszórjuk porcukorral. Hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Nagyon finom és szépséges karácsonyi sütemény a hagyományos karácsonyi ízek kedvelőinek. Gasztroajándéknak is kiváló. Alufóliába jól becsomagolva hűvös helyen 2-3 hétig is eláll.
A receptet Christine35 küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.