A mazsolát a rumba, és kevés meleg vízbe beáztatjuk. A tejet, a porcukrot és az élesztőt egy tálban elkeverjük és félre tesszük. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk apróra. A lisztet egy tálba tesszük, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és elkeverjük a sóval.
A vajat felolvasszuk, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen forró, csak langyos! Az élesztőt felfuttatjuk, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd ráöntjük a lisztre. A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát, és kandírozott gyümölcsöket, majd ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük. A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben.
A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk. A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.