A túrót villával szétnyomkodjuk, a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét habbá verjük a cukorral. A túróhoz hozzáadjuk az olajat, a tojások sárgáját, a sót és a tejfölt, majd alaposan kikeverjük. Ezután belekeverjük a búzadarát, majd a habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
Egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap vizes kézzel nem túl nagy (kb. szilva nagyságú) gombócokká formázzuk, és forralt vízbe dobjuk. Miután feljönnek a víz tetejére, még 7-10 percet főzzük kis lángon.
Közben olajat hevítünk egy serpenyőben vagy lábasban, aranyszínűre pirítjuk benne a morzsát, és a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne. Tejföllel és porcukorral kínáljuk.
Miután összekevered a hozzávalókat, elég lágy masszát kapsz, de ne tegyél hozzá búzadarát, másnapra tökéletes lesz! (Ha esetleg másnap mégsem tudod formázni, max. 2 evőkanál grízt tegyél hozzá, de ezután is állnia kell 1-2 órát.
Ha nem akar a víz tetejére jönni a gombóc kb. 5 perc főzés után, akkor fakanállal óvatosan piszkáld meg.
A receptet és a fotót Amelie74 küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.