Elkészítés: A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, összekeverjük a porcukorral és a sóval. A vajat összevágjuk, hagyjuk enyhén megolvadni (én mikróba is szoktam tenni). Közben a tejet langyosra melegítjük, elkeverünk benne kb. fél kiskanál cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját és az olvadt vajat, kidagasztjuk.
Ha már nem tapad a kezünkhöz (én kézzel szeretek dagasztani), kevés lisztet hintünk a tetejére, a tálat egy konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kb. 1 órán keresztül kelni. Akkor ha akarjuk, beledolgozhatjuk a mazsolát, a diót és a mandulát, és hagyjuk újra kb. 20 percig dagadni.
Ha megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és 9 kis cipóba osztjuk. A cipókat kézzel hengerekké nyújtjuk, hogy aztán befonhassuk: az alsó réteget négyből, a középsőt háromból fonjuk, a tetejére kettőből sodrunk copfot (lásd a mellékelt képeket).
Miután a fonatokat egymásra helyeztük a megolajozott tepsin, fogpiszkálóval rögzíthetjük őket, nehogy lecsússzanak egymásról, mialatt a sütőben még kelnek.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Sütés előtt a kalácsot megkenjük 1 felvert tojással. 220 fokon sütjük 10 percig, aztán 160 fokon kb. 30 percig. Ha kivettük, még vékonyan megkenhetjük olvadt vajjal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.