Felforraljuk, majd langyosra hűtjük a tejet. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, 1 ek cukorral.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, a vaníliás és porcukrot, a csipet sót, a citrom levét és reszelt héját, a vaníliaőrleményt, majd a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, az 1 dl tejben megolvasztott margarint, a tojássárgákat, a rumot, valamint a fokozatosan a maradék langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk(ha kell, még önthetünk hozzá).
Alaposan , hólyagosra dolgozzuk a tésztát, majd letakarva - vagy kelesztő tálban - kb. duplájára kelesztjük, módszertől függően kb. 45-90 perc.
Amikor megkelt, lisztezett alapon, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, a közepét elvékonyítjuk, és a felforrósított olajban kisütjük, először a nem lisztezett felével és fedő alatt, majd megfordítva a másik oldalát fedő nélkül. Rácsra vagy papírtörlőre szedjük.
Hagyományosan porcukorral és lekvárral, vagy házi cukormázzal meglocsolva (receptet lásd a megjegyzésben), reszelt csokoládéval megszórva, friss vagy kandírozott gyümölccsel tálaljuk.
Az olaj ne legyen se túl forró, se alacsonyabb hőfokú, probát végezzünk!
Cukormáz alaprecept: 15 dkg finom /icing/porcukor, 2-3 ek, ízlés szerinti folyadék, pl. gyümölcslé, bor, rum, kávé stb. kézi mixerrel sima krémmé dolgozva. Ez a mennyiség 12 db muffin bevonásához is elegendő.
A finom- és rétesliszt helyett hasznáhatunk 50 dkg "Nagyi süteményliszt"-et is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.