A vaníliakrémmel töltött fánk tésztájához a tejet meglangyosítjuk, majd hozzákeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk.
A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval.
A keverőtálba beletesszük a tojássárgát, hozzáadjuk a rumot és a felfuttatott élesztőt, és összekeverjük. Rászitáljuk a lisztet, rászórjuk a citromhéjjal összekevert cukrot, majd robotgéppel elkezdjük dagasztani a tésztát. (Amennyiben szükséges, egy kevés tejet még adhatunk hozzá, mert egy lágyabb tésztát kell hogy kapjunk.)
Amikor a tészta már összeállt, apránként hozzácsipkedjük a puha vajat, és tovább dagasztjuk még pár percig, hogy elváljon az edény falától. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!)
A tésztát áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, megszórjuk liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, egy lisztezett felületre borítjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. A leeső részeket gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk, és szaggassuk ki. (Én 4 cm-es szaggatóval szaggattam ki a tésztát.)
Ezután a kiszaggatott fánkokat letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 30 perc alatt újrakelesztjük.
Egy serpenyőbe kb. 5 dl étolajat öntünk, majd felforrósítjuk.
Ezután belehelyezünk pár darab fánkot úgy, hogy az eddig felül lévő fele kerüljön alulra. Lefedjük a serpenyőt, és szép barnára sütjük, majd megfordítjuk a fánkokat, és FEDŐ NÉLKÜL a másik felét is szép barnára sütjük, és ha kisült, papírtörlőre szedjük. (Én üvegfedővel fedem le, így látom mikor sült meg az alja, és akkor átfordítom.)
A hideg tejjel simára keverjük az vaníliakrém-port, majd robotgéppel először alacsony, majd magas sebességen, pár perc alatt kemény habbá keverjük.
A krémet egy nyomózsákba töltjük, majd a fánkokat oldalról felszúrjuk, és vaníliakrémmel megtöltjük.
Megjegyzés
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a megtöltött fánkokat, majd úgy kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.