Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Frankfurti koszorú – kicsit másként recept
recept
Rafinált

Frankfurti koszorú – kicsit másként

75 perc
0 adag
Megfizethető
2010. 09. 26.

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az egész tojásokat a cukorral fehéredésig keverem elektromos habverővel, majd hozzáadom a puha vajat, alaposan kidolgozom, ezután hozzáöntöm a narancslevet, végül beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát kivajazott Savarin formába kanalazom, egyenletesen elosztom.

175 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt világosra sütöm. A koszorú tésztáját porcukorral meghintett sütőpapírra borítom, rácson hagyom kihűlni. Ha áll egy éjszakát, könnyebb vele dolgozni. Közben elkészítem a krémet.

A kiindulópont mindkét krémváltozatnál azonos. A megadott mennyiségű tejjel és cukorral hagyományos pudingot készítek. A még meleg pudingot folpackal lefedem, így nem bőrösödik. Hűlni hagyom, majd kb. 30 percre beteszem a hűtőszekrénybe.

A tejszínes krém esetében a hideg tejszínből kevés vaníliakivonat hozzáadásával habot verek, melybe félkemény állapotban beleszórom előbb a habfixálót, tovább habosítom, végül belekanalazom a ricottát. A krémet kb. 15 percre visszateszem a hűtőszekrénybe, majd a hideg pudinggal óvatosan összeforgatom a tejszínes krémet.

A vajkrémes változatnál a vajat habosra keverem, ezt adom a hideg pudinghoz.

Mind a tejszínes, mind a vajkrémes változatnál nagyon fontos, hogy a pudingos és tejszínes, illetve vajas összetevők azonos hideg hőmérsékleten találkozzanak egymással, ellenkező esetben a krém csomós vagy kásás lesz.

A kihűlt koszorútésztát a tortához hasonlóan három körlapra vágom. Az alsó lapot ráhelyezem arra a tálra, amin kínálni fogom, mert az összeállítás után már bajos volna megmozdítani. Vékonyan megkenem lekvárral, majd a hideg krémből annyit teszek rá, hogy kb. 1 cm vastag legyen. A rákerülő töltött rétegek súlyától valamennyi krém majd kipréselődik, de ez remekül hasznosul a sütemény oldalán. Ráhelyezem a második karikát, amit szintén előbb lekvárral, majd kémmel töltök, ezt fedi be a harmadik, legkisebb karika. A maradék krémmel megkenem a tetejét, valamint ügyes mozdulatokkal, kívül-belül az oldalára is felviszem a könnyű krémvakolatot.

Kb. 3-4 evőkanálnyi krémet pedig habzsákba töltök. A koktélcseresznyéket felnegyedelem. A krokant mogyoróval megszórom a koszorút. Ekkor jön a vakolás finomításához hasonlítható művelet: először a tetejére szórok vékony rétegben mogyorót, majd a belső és külső felére is. Mivel a krém elég lágy, könnyen megtapadnak rajta a kis mogyoródarabkát. A habzsákban várakozó krémből kis rózsákat nyomok a koszorú tetejére, összesen 16-ot, jelölve velük a majdani szeleteket. Minden krémrózsa közepére egy-egy negyed cseresznyét biggyesztek. A kész koszorút minimum két órára visszateszem a hűtőszekrénybe, hogy a krém megszilárduljon és lehűljön, az ízek összeérjenek, tálalásig hidegen tartom.

Megjegyzés
A frankfurti koszorú hagyományosan vajkrémmel készül, ezzel a töltelékkel lényegesen könnyebb dolgozni, de kis odafigyeléssel és a hűtési idő türelmes betartásával a tejszínes krém sem okoz problémát, a könnyebb alkotóelemeknek köszönhetően nálam a tejszínes krém vált be. A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük! További fotókat és érdekességeket <a href=http://www.mindmegette.hu/koszoru-ha-unnepi-46059 target=_blank>Habliliom blogjában</a> találsz!

Recept értékelése

Ajánljuk még

Joghurtos-majonézes tonhalkrém
Recept
Egyszerű

Joghurtos-majonézes tonhalkrém

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hortobágyi húsos palacsinta
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Friss receptek

Joghurtos-majonézes tonhalkrém recept
Recept
Egyszerű

Joghurtos-majonézes tonhalkrém

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hortobágyi húsos palacsinta recept
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.