A leveshez az egész gyöngytyúkot megtisztítjuk, az egyik mellét a csontról lefejtjük, és félretesszük.
A többi részét (szárnyát, combját a csontokkal együtt) közepes darabokra vágjuk és 3 liter vízben feltesszük főni. A forrástól számított 3 perc után a levét kiöntjük, a darabokat átmossuk, és újra felöntjük 3 liter vízzel.
A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve 60-70 percig főzzük. Mikor elkészült, a főtt húst és a zöldségeket kivesszük, majd a levet leszűrjük.
A húsgombócokhoz aprítógépbe tesszük a lefejtett gyöngytyúkmellet és a keményítővel, gyömbérrel és a fehér borssal, pépesre daráljuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. A levest szűrése után visszahelyezzük a tűzre és amikor ismét gyöngyözik, öt perc alatt megfőzzük benne a húsgombócokat. Az erdei gombákat tetszőleges darabokra vágjuk és forró serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk. Fűszerezzük és betétként a forró levessel tálaljuk.
Megjegyzés
A magyar parlagi gyöngytyúk őshonos állatfajtánk, azonban Afrikában is szinte mindehol megél. A gyöngytyúk éppen a vadsága miatt szeret és szokott repülni, de elég ijedős, így nem túl népszerű lakója a baromfiudvaroknak. Húsának jellege vadmadár- karakterének megfelelő, és mivel a fácánfélék családjába tartozik, hasonlít is a fácánra. Rendkívül ízletes és még annál is szárazabb, levesben zamatos és kellemes. Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.