Elkészítés: A cukros tejben és vízben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sót és a tojást, majd felváltva hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott vajat. Lágy, majdnem ragadós tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk. Ha van dagasztógépünk, akkor 8 percig dagasszuk vele.
Letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A tésztát a kívánt formában sütőpapírra tesszük, tojással megkenjük, magokkal megszórjuk, és 200 fokos sütőben, légkeverés nélkül 30-45 percig halványbarnára sütjük. Az idő a formától függ.
Formák:
- kocka kenyér: a tészta mennyisége 2 őzgerincformához hasonló edényre elegendő (kocka kenyérként is árulják ezt a formát), az őzgerincforma nem jó, mert vastag a fala.
- barcheszka: 4-5 cm átmérőjű, 50 cm hosszú hengert nyújtok, középen összefogom, és megcsavarom a két szárat. Kifli méretű adag lesz belőle.
- kis vekni: 7-8 cm átmérőjű 70-80 cm hosszú henger megcsavarva
- bécsi zsömle: barcheszkák széleit aláhajtom, így egy fonott zsömle képződik
- kalácsforma: a szokásos fonással, néha 2 darabban sütöm, néha 1 darabban készül
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.