Elkészítés: A cukros tejben és vízben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sót és a tojást, majd felváltva hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott vajat. Lágy, majdnem ragadós tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk. Ha van dagasztógépünk, akkor 8 percig dagasszuk vele.
Letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A tésztát a kívánt formában sütőpapírra tesszük, tojással megkenjük, magokkal megszórjuk, és 200 fokos sütőben, légkeverés nélkül 30-45 percig halványbarnára sütjük. Az idő a formától függ.
Formák:
- kocka kenyér: a tészta mennyisége 2 őzgerincformához hasonló edényre elegendő (kocka kenyérként is árulják ezt a formát), az őzgerincforma nem jó, mert vastag a fala.
- barcheszka: 4-5 cm átmérőjű, 50 cm hosszú hengert nyújtok, középen összefogom, és megcsavarom a két szárat. Kifli méretű adag lesz belőle.
- kis vekni: 7-8 cm átmérőjű 70-80 cm hosszú henger megcsavarva
- bécsi zsömle: barcheszkák széleit aláhajtom, így egy fonott zsömle képződik
- kalácsforma: a szokásos fonással, néha 2 darabban sütöm, néha 1 darabban készül
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.