A tésztához az olvasztott vajat összekeverjük a langyos tejjel, az egész tojással, a reszelt citrom- és narancshéjjal, valamint a friss élesztővel.
Ezután összegyúrjuk, vagy beleöntjük a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel (vagy őrölt fahéjjal), egy csipet sóval és az apróra vágott aszalt áfonyával és sárgabarackkal.
A lisztes keveréket rákanalazzuk a folyékony hozzávalókra, majd összedagasztjuk, vagy elindítjuk a dagasztó programot.
Amikormeggyúrtuk a tésztát,áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát ezután 8 részre osztjuk, majd megformázzuk a zsemléket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket, majd egymástól távolabb ráhelyezzük a megformázott zsemléket.
A kereszthez a lisztet simára keverjük annyi vízzel, hogy sűrűbb masszát kapjunk, a vizet apránként hozzá adagoljuk, nehogy túl híg legyen. A sűrű masszát beletöltjük egy nejlonzacskóba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljunk keresztet minden zsemlére.
A sütő egyik sarkába egy edénybe vizet teszünk, majd előmelegítjük a sütőt. Csak ezután helyezzük be a tepsit, közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
A vízből és a cukorból pár perc alatt szirupot főzünk. A sütőből kivett forró zsemléket lekenjük a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni.Pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle.
Tálaláskor az édes zsemléket ízlés szerint vajjal, lekvárral kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.