Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Magos házi kenyér recept
recept
Mester

Magos házi kenyér

120 perc
0 adag
Olcsó
2
2020. 04. 15.

Elkészítés

  1. A kenyérsütést megelőző napon összeállítjuk az öregtésztát, mert 10-12 órán át pihentetni kell. Egy tálba beleöntjük a vizet, hozzámorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet is. Ezután alaposan összegyúrjuk, majd letakarva hagyjuk a konyhapulton 10-12 órán keresztül.
  2. A magokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kiöntjük egy tálba, és ráöntjük a meleg vizet. Ezután félretesszük, kihűtjük.
  3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd összekeverjük a sóval és a burgonyapehellyel (a burgonyapehely el is hagyható). A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a tejet, a vizet, és hozzáadjuk kisebb darabokra tépkedve az öregtésztát, a kihűlt magokat, a tetejére morzsoljuk az élesztőt. A tésztát kézzel vagy géppel elkezdjük dagasztani.
  4. Kézi dagasztásnál összegyúrjuk a tésztát, majd a gyúródeszkára tesszük, és erőteljes mozdulatokkal elkezdjük gyúrni. Kb. 15 percig gyúrjuk, hogy a tészta szép sima, fényes és rugalmas legyen, és ne ragadjon sem a kezünkhöz, sem pedig a deszkához. Ha kissé még ragacsos lenne, akkor egy kevés lisztet még adjunk hozzá. Ezután visszatesszük az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva szobahőmérsékleten 30-35 percig kelesztjük.
  5. Én kenyérsütőgépben dagasztottam meg a tésztát úgy, így először összekevertem a tálban a hozzávalókat, majd átraktam az üstbe, és elindítottam a kelesztő programot. Amikor végzett a gép a kelesztéssel, áttettem a tésztát az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva 35 percig kelesztettem.
  6. A megkelt tésztát kiborítjuk az enyhén lisztezett deszkára, majd 4 egyforma darabra vágjuk. A tésztadarabokat egyesével gömbölyítjük, cipóvá formázzuk, majd fóliával letakarva 15 percig pihentetjük.
  7. A cipókból kb. 55 cm hosszú rudakat sodrunk. A két rudat X alakban egymásra fektetjük, és eösszeteketjük őket. A két végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végiggörgetjük a deszkán. Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is.
  8. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 35x45 cm-es tepsit, majd egymástól távolabb ráfektetjük a két fonatot. Ezután letakarjuk a fóliával, és szobahőmérsékleten 45-50 percig hagyjuk kelni.
  9. A megkelt fonatokat ezután vízzel lepermetezzük, és megszórjuk mákkal.
  10. A sütőt 220 fokra melegítjük, és az aljába egy tál vizet teszünk. A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és a kenyereket 30 percig sütjük. Ezután kivesszük a vizes edényt, majd a hőfokot 200 fokra csökkentve a kenyereket szép aranybarnára sütjük.
  11. Amikor készen van, elzárjuk a sütőt, majd egy fakanállal résnyire kitámasztjuk sütőajtót, és 5-10 percig bent hagyjuk a kenyereket.
  12. Ezután kivesszük a tepsit a sütőből, a rácsra helyezzük a kenyereket, majd hideg vízzel lepermetezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

    Még több péksütemény, kenyér és kalács receptje - itt >>>

Recept értékelése

2 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Mini kalács vaníliakrémmel töltve
Recept
Bonyolult

Mini kalács vaníliakrémmel töltve

90 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Egyszerű fűszeres kenyér
Recept
Egyszerű

Egyszerű fűszeres kenyér

90 perc
|
10 adag
|
Olcsó
Dr.Gondek Károlyné szerző profilképe

Dr.Gondek Károlyné

Hasonló receptek

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.