A kenyérsütést megelőző napon összeállítjuk az öregtésztát, mert 10-12 órán át pihentetni kell. Egy tálba beleöntjük a vizet, hozzámorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet is. Ezután alaposan összegyúrjuk, majd letakarva hagyjuk a konyhapulton 10-12 órán keresztül.
A magokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kiöntjük egy tálba, és ráöntjük a meleg vizet. Ezután félretesszük, kihűtjük.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd összekeverjük a sóval és a burgonyapehellyel (a burgonyapehely el is hagyható). A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a tejet, a vizet, és hozzáadjuk kisebb darabokra tépkedve az öregtésztát, a kihűlt magokat, a tetejére morzsoljuk az élesztőt. A tésztát kézzel vagy géppel elkezdjük dagasztani.
Kézi dagasztásnál összegyúrjuk a tésztát, majd a gyúródeszkára tesszük, és erőteljes mozdulatokkal elkezdjük gyúrni. Kb. 15 percig gyúrjuk, hogy a tészta szép sima, fényes és rugalmas legyen, és ne ragadjon sem a kezünkhöz, sem pedig a deszkához. Ha kissé még ragacsos lenne, akkor egy kevés lisztet még adjunk hozzá. Ezután visszatesszük az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva szobahőmérsékleten 30-35 percig kelesztjük.
Én kenyérsütőgépben dagasztottam meg a tésztát úgy, így először összekevertem a tálban a hozzávalókat, majd átraktam az üstbe, és elindítottam a kelesztő programot. Amikor végzett a gép a kelesztéssel, áttettem a tésztát az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva 35 percig kelesztettem.
A megkelt tésztát kiborítjuk az enyhén lisztezett deszkára, majd 4 egyforma darabra vágjuk. A tésztadarabokat egyesével gömbölyítjük, cipóvá formázzuk, majd fóliával letakarva 15 percig pihentetjük.
A cipókból kb. 55 cm hosszú rudakat sodrunk. A két rudat X alakban egymásra fektetjük, és eösszeteketjük őket. A két végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végiggörgetjük a deszkán. Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is.
Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 35x45 cm-es tepsit, majd egymástól távolabb ráfektetjük a két fonatot. Ezután letakarjuk a fóliával, és szobahőmérsékleten 45-50 percig hagyjuk kelni.
A megkelt fonatokat ezután vízzel lepermetezzük, és megszórjuk mákkal.
A sütőt 220 fokra melegítjük, és az aljába egy tál vizet teszünk. A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és a kenyereket 30 percig sütjük. Ezután kivesszük a vizes edényt, majd a hőfokot 200 fokra csökkentve a kenyereket szép aranybarnára sütjük.
Amikor készen van, elzárjuk a sütőt, majd egy fakanállal résnyire kitámasztjuk sütőajtót, és 5-10 percig bent hagyjuk a kenyereket.
Ezután kivesszük a tepsit a sütőből, a rácsra helyezzük a kenyereket, majd hideg vízzel lepermetezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.