A lisztet összekeverjük a szárított élesztővel és a sóval, majd hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát. A tejet összekeverjük a vízzel, meglangyosítjuk, majd hozzákeverjük az olajat. Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd addig dagasztjuk, hogy egy sima tésztát kapjunk.
Ezután egy kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát egy szilikonlapra borítjuk, majd 10 egyforma darabra osztjuk. Ezután gombócokat formázunk mindegyik tésztából.
Egy nagyobb tepsit (gáztepsit) kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól távolabb ráhelyezzük a tésztagombócokat. Ezután letakarjuk egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük. A sütőbe helyezünk egy vízzel félig megtöltött kisebb edényt, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A tepsit a sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt pirosra sütjük a zsemléket. A sütőből kivéve rácsra helyezzük a zsemléket, majd egészen kihűtjük.
Megjegyzés
A frissen kisült zsemléket kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára. Ízlés szerint vajjal megkenve, szalámival, vagy egy darab kolbásszal. Én a kenyérsütőgéppel dagasztottam meg, és légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.