A tejben elkeverjük a cukrot, és 1 tk teljes kiőrlésű liszttel megszórjuk a tetejét, és kb. 10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk benne. Akkor jó, ha már repedezik a teteje.
A finomlisztet egy tálba szitáljuk, a teljes kiőrlésű lisztet hozzáadjuk, beleütünk 1 tojást, beletesszük a sót, és lassan összedagasztjuk.
Az összeállt tésztához hozzáadjuk a zsírt, majd ezzel is simára dagasztjuk.
Az apróra vágott medvehagymát és a parmezánt hozzáadjuk, és hozzágyúrjuk a tésztához (ha géppel csináljuk, lassú fordulaton tegyük).
A kész tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, és huzatmentes helyen, letakarva 45 percig pihentetjük. Nem baj, ha lágynak tűnik, a teljes kiőrlésű búza be fogja szívni a nedvességet.
Ebből a mennyiségből 90 deka tészta lesz, amit 12 darabra szedünk (kb. 75 gramm/darab) és kigömbölyítjük, majd 15 percig letakarva pihentetjük.
A tésztából 25 centis rudakat sodrunk, majd 2 kalácsot fonunk hatos fonással.
A maradék tojást villával elhabarjuk, a kalácsokat lekenjük, szezámmaggal meghintjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 195 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Nézd meg videón, hogyan készül a medvehagymás fonott kalács:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.