A tejet, a tejszínt, az elmorzsolt élesztőt és a tojássárgákat elkevertetjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát és közepes fokozaton kidagasztatjuk a géppel.
Ha erős a liszt, adhatunk még hozzá tejet. Ne legyen túl kemény, de túl lágy sem a tészta. Öt perc után adjuk hozzá a mazsolát és további két percet dagasszuk, majd meleg helyen, letakarva 45 percet érleljük a tésztát.
Miután a kalácstészta megpihent, kilenc részre osztjuk, mert három, háromszálas kalácsot fogunk belőle készíteni. Ha elkészültünk a felosztással, felgömbölyítjük őket, aztán letakarva tovább pihentetjük a tésztát.
Kivajazzuk a sütőformákat, a tésztákból a pihentetés után kalácsot fonunk. (Ha ebben a folyamatban segítségre szorulsz, akkor a linkre kattintva megnézheted, hogyan kell kalácsot fonni.) Ha ezzel is elkészültünk, betesszük a kalácsokat a sütőformába, majd a felvert tojásokkal megkenjük őket.
Meleg helyen tovább kelesztjük a tésztákat (kb. 45 perc), közben pedig a sütőt alsó és felső sütési fokozatban 190 fok környékére melegítjük. Mielőtt bepakolnánk a kalácsokat a sütőbe, újra megkenjük vékonyan a tojások sárgájával, majd ezután 10 percig 190 fokon, majd lejjebb véve 170 fokra a hőmérsékletet, további 15-20 percig sütjük.
Nézd meg videón, hogyan készíti Szabi a pék a mazsolás fonott kalácsot
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.