Elkészítés: 1. A darált húst legjobb egy nappal korábban elkészíteni. Olajat hevítünk, majd belezúdítjuk a darált húst, és gyorsan kevergetjük, amíg kifehéredik. Ezután ráöntjük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet (vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra), hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, a bort, és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi. Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.
2. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják, hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le, és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikára, süssük ki, majd itassuk le a fölösleges olajat.
3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről, és gyors, folyamatos kavarás melett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek, hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.
4. Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús a sorrend, a tetejére öntjük a sajtos besamelt. Betoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.