Elkészítés: Minden zöldséget és gyümölcsöt szeletelünk fel nagyjából egyforma szeletekre, a paradicsomot elég 4 felé vágni.
A megmosott csirkerészeket fűszerezzük be bőven (nem lesz sós, hisz a sok zöldség és gyümölcs is felveszi az ízeket).
Egy római tál vagy magasabb falú jénai tál aljába tegyünk hagymaszeleteket, néhány gerezd fokhagymát, rá mehet a paprika, a paradicsom, alma és körte - ezzel megágyaztunk a csirkének, szórjuk meg kevés durva tengeri sóval és kakukkfűvel. Jöhet rá egy réteg ujjnyira vágott csirkemellszelet, erre újabb réteg zöldség-gyümölcs kombó, és ezt addig ismételjük, amíg van csirke, a tetejére zöldség-gyümölcs kerüljön, és természetesen kakukkfű.
Fedjük be a római tál vagy jénai tetejével, ezek hiányában alufóliával, és 170 fokon 50 percig süssük.
Ekkor jön a neheze: az eltelt 50 perc után vegyük le az edény tetejét. Jó esetben nagyon sok lének kell lenni az edényben. Ennek a felét öntsük egy főzőedénybe, a csirkét toljuk vissza a sütőbe, és még kb. 30 percet adjunk neki.
A leöntött csirkés-fűszeres levet kezdjük el melegíteni. Ekkor jönnek a fűszerek, a szárított narancshéjból 3-4 darab - ha friss narancs, az sem baj, kicsit intenzívebb lesz -, a cayenne bors, a fahéj és fél dl félédes fehérbor, illetve cukor vagy méz, hogy kicsit szirupos legyen. Főzzük kb. felére ezt az alaplevet, amíg picit besűrűsödik, én pici vajat is tettem bele, isteni lesz a csirke mellé.
Köretnek natúr főtt rizs vagy natúr burgonyapüré illik hozzá, én tálaláskor a rizsre, a csirkére és a zöldségekre is kanalaztam a szószból.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.