Elkészítés: A pontyot lepikkelyezem, kibelezem, megtisztítom, fejétől, farkától megszabadítom. A haltörzset ujjnyi szeletekre vágom, enyhén sózom, borsozom, papírtörlőn állni hagyom, a használható belsőséget átmosom, félreteszem.
A halfejből és farokból némi fűszerrel (ezek nem szerepelnek a hozzávalókban: 1-2 babérlevéllel, szemes borssal, kis fej hagymával, sóval, pár csepp citromlével) alaplevet készítek annyi lobogó, forró vízzel, ami a halat ellepi, állandó kevergetés közben, ha kész, átszűröm, ezt is félreteszem.
Amíg az alaplé fő, előkészítem a hozzávalókat: apróra kockázom a szalonnát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, apróra vágom a hagymát, fokhagymanyomón összezúzom a fokhagymát, egy keverő tálban csomómentesre összedolgozom a tejfölt, a lisztet és a piros aranyat.
Mélyebb edényben felforrósítom a vajat, beledobom és ropogósra sütöm a húsos szalonnát, amit, ha elkészült, szűrőkanállal kiveszek 1-2 evőkanálnyi zsiradékkal, külön-külön félreteszek.
Az edényben maradt zsiradékhoz adom a felaprított hagymát, sózom, hogy levet eresszen, ha kell, kevés hallével felöntve párolom. Hozzáadom az összevágott paprikát, paradicsomot és az összezúzott fokhagymát. Takaréklángon főzöm, amíg szép, sima szaftot kapok, ha kell, az elfőtt levet hallével pótolom. Óvatosan belehelyezem a halszeleteket, megszórom a kétfajta őrölt pirospaprikával, hozzáadom a korábban félretett belsőségeket is.
Innen kezdve nem keverem, csak óvatosan forgatom, rázom az edényt, hogy ne törjenek össze a halszeletek. Amikor a halszeletek fehéredni kezdenek, lassan belecsurgatom a korábban elkészített tejfölös, lisztes, piros aranyos keveréket, majd a borral és a tejszínnel felöntve egyet forralom.
A galuskához agy keverőtálba teszem a lisztet, ráütöm a tojásokat, hozzáadom a tejfölt, az öntetnyi bort, sózom, borsozom, kevés vízzel, amennyit felvesz, nokedlitésztát készítek, amit lobogó vízbe kiszaggatok. A leszűrt galuskát mélyebb, vajazott serpenyőbe szedem, rámorzsolom a juhtúrót, megszórom a finomra vágott kaporral, összemelegítem a korábban félretett szalonnazsírral.
Tálaláskor először a kapros-juhtúrós galuskát halmozom a tányérra, megszórom a felmelegített sült szalonnával, óvatosan meglocsolom a zsírjával, mellé tálalom a pontypaprikást. Apróra vágott petrezselyemzölddel, kanálnyi tejföllel díszítem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.