Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Karalábé

Receptek karalábé hozzávalóval

Leírás

A karalábé sokoldalúan felhasználható alapanyag, mely számos nemzet konyhájában fellelhető. Két fő változata a halványzöld és a lila karalábé – ez utóbbi ritkábban kerül terítékre. A kisebb gumók íze viszonylag lágyabb, édeskés, míg a nagyobbaké karakteresebb.

Ajánlott nyersen is fogyasztani, hiszen magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma; ezeken felül tartalmaz még magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot, valamint foszfort is. Rosttartalma is magas, kalóriatartalma pedig alacsony, azonban érzékeny emésztés esetén vigyázzunk vele: puffasztó hatással is bírhat.

A növény gyorsan nő és viszonylag igénytelen, így egyre több helyen termesztik.

Nyersen tehetjük például salátákba, reszelve vagy aprítva, de főzve, párolva, grillezve is jó választás köretként, főétel mellé. Levesek és egytálételek ízét is bátran gazdagíthatjuk vele. A töltött karalábé vagy a tejfölös karalábéleves közismert magyaros fogások.

Mikor vedd?

A karalábé egész évben megvásárolható, de íze tavasszal és ősszel a legzsengébb. A nyári hónapokban rosttartalma magasabb, ilyenkor a zöldség édesebb lehet. Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy ép, hibátlan darabot válasszuk, ne legyen rajta foltos rész.

Hogyan tárold?

Tárolása egyszerű: a karalábét felhasználásig tartsuk a hűtőben, azon belül is az alsó, zöldséges fiókban, lehetőleg levelek nélkül. Amennyiben nem szeretnénk rögtön felhasználni, úgy akár fagyasztható is.
Tápérték(100 g)
27 kcal Energia
0.1 g Zsír
2.6 g Szénhidrát
1.7 g Fehérje
Karalábé receptek (468 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.