Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A baklava a török konyha egyik legismertebb és legfinomabb desszertje. Nem volt kérdés számomra, hogy törökországi körutazásom során megkóstolom ezt a desszertet, s hol máshol, mint a baklava fővárosában, Gazientepben.

Aki járt már török étteremben, bizonyára kóstolt baklavát. Az édes, puha tésztájú, diós vagy pisztáciás édesség sok magyar kedvence is lett. Azt azonban a törökök is elismerik, hogy a hazánkban kapható baklavák meg sem közelítik azt, amit Törökországban baklavaként árulnak. Isztambul és a török tengerpart mellett ma már olyan úti célt is választhatunk magunknak, ahol Törökország kulturális és gasztronómiai csodáival ismerkedhetünk meg.

A törökök nagyon büszkék a híres baklavára /Fotó: Mindmegette.hu/Pataki Nóra
A törökök nagyon büszkék a híres baklavára /Fotó: Mindmegette.hu/Pataki Nóra

A körutazásunk első állomása pedig épp Gazientep volt, ahonnan nem távozhat úgy az ember, hogy ne egyen baklavát. A város ennek a török édességnek a szimbóluma lett. A bőség zavarában nehéz eldönteni, hogy melyik baklavézóba térjen be az ember. A helyiek az Imam Cagdas kebab és baklavazóra esküsznek, így útitársaimmal itt kóstoltuk meg a híres süteményt.

A pisztácia az egyik fő alkotóeleme a baklavának /Fotó: Mindmegette.hu/Pataki Nóra
A pisztácia az egyik fő alkotóeleme a baklavának /Fotó: Mindmegette.hu/Pataki Nóra

Lenyűgöző látvány és ízvilág

Bevallom, én nem vagyok édesszájú, így azt gondoltam, kihívás lesz számomra egy szelet baklavát is megenni. A kihívás viszont inkább az volt, hogy hány szeletet és milyet válasszak, a frissen sütött baklavák látványa annyira lenyűgözött. Azt ugye nem gondolta senki sem komolyan, hogy csak egy-kétféle volt a kínálatban. Diós, mogyorós, pisztáciás, mogyoróvajas, kagyló alakú, henger alakú, hagyományos és még sorolhatnám.

Nehéz a választás /Fotó: Mindmegette.hu/Pataki Nóra
Nehéz a választás /Fotó: Mindmegette.hu/Pataki Nóra


Végül egy különleges, henger alakú tömény, pisztáciás és egy hagyományos baklava mellett döntöttem. A falatnyi zöld édesség minden ízében érezni lehetett, hogy ez valóban pisztáciából készült.

Az igazi baklavának hangja van

A hagyományos baklava kóstolásánál pedig hallottam a baklava hangját. A törökök szerint ugyanis az igazán jó baklavának hangja van. Amint beleharapunk, halljuk, ahogy ropog a tészta, ha viszont csikorgó hangot ad, akkor bizony nem a legjobb helyen vettünk baklavát.

Megkóstoltuk az eredeti baklavát /Fotó: Mindmegette.hu/Pataki Nóra
Megkóstoltuk az eredeti baklavát /Fotó: Mindmegette.hu/Pataki Nóra

Nos, a gazientepi tesztelésem során a tészta úgy roppant, ahogy a nagy könyvben meg van írva, majd omlott szét a számban, mint a vaj, és még az sem izgatott, hogy a szirup már minden ujjamon folyt. Azzal sem törődtem, hogy a 2 falatnyi baklavával mennyi cukrot és kalóriát vittem be a szervezetemben, hiszen az ember nem mindig jár Törökországban és eszik igazi baklavát.

Így készítheted el otthon a baklavát

Hozzávalók:

  • 5,3 dl víz
  • 80 dkg cukor
  • 1/2 db citrom leve
  • 2 tk rózsavíz (elhagyható)
  • 30 dkg pisztácia vagy dióbél (sózatlan, hántolt )
  • 50 dkg vaj + a kenéshez
  • 2,5 csomag yufka tészta vagy réteslap (25 dkg-os)

Elkészítés:
1. A baklava elkészítését a sziruppal kezdjük. 5,3 dl vizet egy kisebb edénybe töltünk, majd elkeverjük benne a cukrot, a citromlevet és a rózsavízet. Kb. 5 percig forraljuk. Ezután hagyjuk kihűlni.

2. Közben a pisztáciát apróra törjük vagy ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

3. Egy kb. 25 x 35 cm-es tepsit kikenünk vajjal, és rétegesen belefektetjük a tésztalapok felét. A legfelső réteget vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, és egyenletesen elosztjuk rajta a pisztáciát. A maradék tésztával folytatjuk a rétegezést úgy, hogy közben az utolsó 3-4 lapot vékonyan megkenjük vajjal. A túllógó tésztaszéleket egy éles késsel levágjuk.

4. Ezután a baklavát kisebb négyzetekre vagy háromszögekre vágjuk. Leöntjük a maradék olvasztott vajjal, a forró sütőbe toljuk, és kb. 35-40 percig sütjük, amíg a teteje egyenletesen piros és ropogós lesz.
5. A sütőből kivéve a vágások mentén késsel rásegítünk, hogy a kis sütemények elkülönüljenek egymástól.

6. Végül a még forró baklavát meglocsoljuk a cukorsziruppal, és legalább 4 órát hűlni hagyjuk. Ezalatt a szirupot teljesen beszívja.

Videón is megnézheted a klasszikus baklava elkészítését!



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.