A húst előkészítjük, ha nem szeletelt, akkor nagyjából 6-8 milliméteres szeleteket vágunk, ha vastagabb, egy klopfoló segítségével finoman megütögetjük, ez picit a rostokat is puhítja.
A páchoz egy nagyobb keverőtálban, amiben a hússzeletek is elférnek, a fokhagymagerezdeket egy fokhagymanyomó segítségével átnyomjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, fűszerezzük borssal, felöntjük az olajjal, és az egészet jó alaposan összekeverjük. Sót nem rakunk bele, mert a só kivonja a húsból a nedvességet.
A pácba fektetjük a hússzeleteket, és alaposan összeforgatjuk, hogy a szeletek minden részére jusson a fűszeres olajból. Úgy igazítjuk a hússzeleteket, hogy az olaj pont ellepje, ezután letakarjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha gyorsan akarjuk elkészíteni, akkor minimum egy óráig pácoljuk, de ha igazán jót szeretnénk enni, akkor további 3-4 napig érleljük a húst. Ezalatt az idő alatt naponta mozgassuk, forgassuk át a szeleteket.
A pácolás végeztével következhet a sütés. Elkészítjük a szalonnából a kakastaréjt, a szalonnát 4-5 milliméteres szeletekre vágjuk, a szeleteket bevágjuk 5-6 milliméterenként. Egy serpenyőt alacsony hőmérsékleten hevíteni kezdünk, erre rakjuk a szalonnaszeleteket, időnként forgatva 6-8 perc alatt zsírjára pirítjuk, közben a kakastaréj forma is kialakul.
A szalonnát kivesszük a serpenyőből, tálalásig félretesszük, a visszamaradt zsiradékot a serpenyőben hagyjuk, és ezen megsütjük a hússzeleteket. A hússzeletek egyik oldalát sütés előtt sózzuk. A hőfokszabályzót közepesre állítjuk, és behelyezzük a szeleteket a serpenyőbe a sózott oldalukkal lefelé. Egyszerre annyi szeletet sütünk, ami kényelmesen elfér a serpenyőben. Oldalanként 3-4 percig sütjük. Fordításkor sózzuk a hús másik oldalát is (utána már nem kell forgatni a húst).
A másik verzió abban különbözik, hogy sütés előtt a szeletek egyik oldalát megkenjük mustárral, majd sózzuk, borsozzuk, és ezután helyezzük a serpenyőbe.
Tálalás előtt a szalonnaszeletek tetejét pirospaprikába mártjuk, és a fűszeres kakastaréjt a hússzeletre rakjuk. Klasszikus körete a hasábburgonya vagy a vegyes köret, és nem maradhat el mellőle valamilyen savanyúság sem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.