Elkészítés: Először kimérek minden. A habverő üstjébe mérem az olajat, a tejet, a nagyobb adag cukrot és a tojások sárgáját, amit kicsit össze is keverek, majd hozzákeverem az előzőleg jól elvegyített lisztet, kakaót és sütőport is. Először csak lassú, majd 1-2 percig magasabb fokozaton verem, míg kissé kivilágosodik. A tojásfehérjéket a kevesebb cukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval kemény habbá verem. Kis adagokban keverem a kakaós masszához. Először fellazítom a krémet, majd óvatosan beleforgatom a maradék fehérjét.
A sima tésztával ugyanígy járok el, a folyamat megegyezik, csak kakaó nélkül.
Egy kb. 32x19 cm-es magasabb falú tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a két színű masszát felváltva adagolom bele. Nem fog sikerülni, hogy csíkos tésztát kapjunk, de megpróbálhatjuk! :) Kicsit teljes aljjal az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok eltávozzanak a tésztából, majd 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 30 perc).
Amikor megsült a tészta, fejjel lefelé sütőpapírra borítom, kicsit megnyomkodom a tetejét, ha púposra sült volna, ezáltal a sütemény súlya visszanyomja a kiemelkedést. Konyharuhával letakarva hagyom kihűlni. A széleit levágom, ezzel szép, szabályos téglatestet létrehozva, a tetejét pedig fél cm vastagon vízszintesen egyben levágom. (Erre kerül majd a dobos cukor.) 8 egyenlő kockára igyekszem beosztani a nagy tésztát.
A 8 kocka közepébe egy pici, ám nagyon éles hámozó késsel négyzet alakban kivájom a belsejét, hogy üreges legyen, igyekszem kocka mélyedést vágni, de úgy, hogy ne vágjam az aljáig át, legyen neki talpa. (Ezzel a tésztával ez a művelet nagyon könnyen kivitelezhető!) Ide fog kerülni a krém.
Elkészítem a krémet: a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdem hevíteni, míg a cukor elolvad. Ezután rögtön habverővel addig habosítom, míg teljesen ki nem hűl! Ha kihűlt, a hűtőből kivett vajat felkockázom, és robotgéppel hozzákeverem a tojásos habhoz. (Nem baj, ha darabos lesz.) Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztom, a kakaóport csomómentesre keverem benne, majd hozzáöntöm a vajas masszához, és jól elkeverem. Hűtőbe teszem picit, mert itt még elég folyós, kicsit kell dermednie.
Ha a krém kihűlt, teletöltjük a kockákat, majd félretesszük (hűtőbe dermedni.)
Előveszem a tetejéről levágott vékony lapot, és elkezdem a cukrot karamellizálni. Amikor már megolvadt és világosbarna színű, akkor rácsurgatom a tésztalap közepére, és egy kenőkéssel szépen óvatosan egyenletesen elsimítom a tésztán. Nem baj, ha körben lecsurog.
Egy széles pengéjű kés élét és fokát is bevajazom, majd bejelölöm, hol fogom elvágni a karamell lapot (8 egyenlő négyzetre, mint a krémmel töltött tésztát). Majd ha kicsit megszilárdult, akkor a kés élét ráhelyezve picit rácsapok, és eltörik szépen a karamelles lap.
Ha maradt még a krémből, akkor apró csokirózsákat nyomok 1-1 lap tetejére, illetve körbe a kockáik tetejére, hogy rátapadjon a karamellás kalap. Hűtőbe teszem tálalásig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.