Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dobos torta hamis Zila kockába álmodva recept
recept
Rafinált

Dobos torta hamis Zila kockába álmodva

90 perc
0 adag
Megfizethető
5
2012. 05. 21.

Elkészítés

Elkészítés: Először kimérek minden. A habverő üstjébe mérem az olajat, a tejet, a nagyobb adag cukrot és a tojások sárgáját, amit kicsit össze is keverek, majd hozzákeverem az előzőleg jól elvegyített lisztet, kakaót és sütőport is. Először csak lassú, majd 1-2 percig magasabb fokozaton verem, míg kissé kivilágosodik. A tojásfehérjéket a kevesebb cukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval kemény habbá verem. Kis adagokban keverem a kakaós masszához. Először fellazítom a krémet, majd óvatosan beleforgatom a maradék fehérjét.

A sima tésztával ugyanígy járok el, a folyamat megegyezik, csak kakaó nélkül.

Egy kb. 32x19 cm-es magasabb falú tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a két színű masszát felváltva adagolom bele. Nem fog sikerülni, hogy csíkos tésztát kapjunk, de megpróbálhatjuk! :) Kicsit teljes aljjal az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok eltávozzanak a tésztából, majd 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 30 perc).

Amikor megsült a tészta, fejjel lefelé sütőpapírra borítom, kicsit megnyomkodom a tetejét, ha púposra sült volna, ezáltal a sütemény súlya visszanyomja a kiemelkedést. Konyharuhával letakarva hagyom kihűlni. A széleit levágom, ezzel szép, szabályos téglatestet létrehozva, a tetejét pedig fél cm vastagon vízszintesen egyben levágom. (Erre kerül majd a dobos cukor.) 8 egyenlő kockára igyekszem beosztani a nagy tésztát.

A 8 kocka közepébe egy pici, ám nagyon éles hámozó késsel négyzet alakban kivájom a belsejét, hogy üreges legyen, igyekszem kocka mélyedést vágni, de úgy, hogy ne vágjam az aljáig át, legyen neki talpa. (Ezzel a tésztával ez a művelet nagyon könnyen kivitelezhető!) Ide fog kerülni a krém.

Elkészítem a krémet: a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdem hevíteni, míg a cukor elolvad. Ezután rögtön habverővel addig habosítom, míg teljesen ki nem hűl! Ha kihűlt, a hűtőből kivett vajat felkockázom, és robotgéppel hozzákeverem a tojásos habhoz. (Nem baj, ha darabos lesz.) Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztom, a kakaóport csomómentesre keverem benne, majd hozzáöntöm a vajas masszához, és jól elkeverem. Hűtőbe teszem picit, mert itt még elég folyós, kicsit kell dermednie.

Ha a krém kihűlt, teletöltjük a kockákat, majd félretesszük (hűtőbe dermedni.)

Előveszem a tetejéről levágott vékony lapot, és elkezdem a cukrot karamellizálni. Amikor már megolvadt és világosbarna színű, akkor rácsurgatom a tésztalap közepére, és egy kenőkéssel szépen óvatosan egyenletesen elsimítom a tésztán. Nem baj, ha körben lecsurog.

Egy széles pengéjű kés élét és fokát is bevajazom, majd bejelölöm, hol fogom elvágni a karamell lapot (8 egyenlő négyzetre, mint a krémmel töltött tésztát). Majd ha kicsit megszilárdult, akkor a kés élét ráhelyezve picit rácsapok, és eltörik szépen a karamelles lap.

Ha maradt még a krémből, akkor apró csokirózsákat nyomok 1-1 lap tetejére, illetve körbe a kockáik tetejére, hogy rátapadjon a karamellás kalap. Hűtőbe teszem tálalásig.

Megjegyzés
Akinek nincs Zila formája, de különleges sütire vágyik. Ha nincs alkalmad tortát készíteni, de szeretnél egy klasszikust különleges köntösbe öltöztetni, akkor ez a megfelelő ötlet! :) A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Pihe-puha kakaós csiga
Recept
Rafinált

Pihe-puha kakaós csiga

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Lassan sült mézes-mustáros pulykamell
Recept
Egyszerű

Lassan sült mézes-mustáros pulykamell

110 perc
|
4 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Cantuccini
Recept
Egyszerű

Cantuccini

80 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Pihe-puha mézeskalács szelet
Recept
Egyszerű

Pihe-puha mézeskalács szelet

60 perc
|
12 adag
|
Olcsó
Vass Lászlóné szerző profilképe

Vass Lászlóné

Klasszikus húsos lasagne (al forno)
Recept
Mester

Klasszikus húsos lasagne (al forno)

90 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Bögrés mikrós sütik málnával
Recept
Egyszerű

Bögrés mikrós sütik málnával

10 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kálvinista mennyország
Recept
Mester

Kálvinista mennyország

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mexikói tejszínes csirkeragu
Recept
Egyszerű

Mexikói tejszínes csirkeragu

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Pihe-puha kakaós csiga recept
Recept
Rafinált

Pihe-puha kakaós csiga

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Lassan sült mézes-mustáros pulykamell recept
Recept
Egyszerű

Lassan sült mézes-mustáros pulykamell

110 perc
|
4 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Cantuccini recept
Recept
Egyszerű

Cantuccini

80 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Pihe-puha mézeskalács szelet recept
Recept
Egyszerű

Pihe-puha mézeskalács szelet

60 perc
|
12 adag
|
Olcsó
Vass Lászlóné szerző profilképe

Vass Lászlóné

Klasszikus húsos lasagne (al forno) recept
Recept
Mester

Klasszikus húsos lasagne (al forno)

90 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Bögrés mikrós sütik málnával recept
Recept
Egyszerű

Bögrés mikrós sütik málnával

10 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kálvinista mennyország recept
Recept
Mester

Kálvinista mennyország

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mexikói tejszínes csirkeragu recept
Recept
Egyszerű

Mexikói tejszínes csirkeragu

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Ekler fánk csokis tejszínhabbal recept
Recept
Egyszerű

Ekler fánk csokis tejszínhabbal

75 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Ehető adventi koszorú recept
Recept
Rafinált

Ehető adventi koszorú

90 perc
|
4 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.