Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Dobos torta hamis Zila kockába álmodva recept
recept
Rafinált

Dobos torta hamis Zila kockába álmodva

90 perc
0 adag
Megfizethető
5
2012. 05. 21.

Elkészítés

Elkészítés: Először kimérek minden. A habverő üstjébe mérem az olajat, a tejet, a nagyobb adag cukrot és a tojások sárgáját, amit kicsit össze is keverek, majd hozzákeverem az előzőleg jól elvegyített lisztet, kakaót és sütőport is. Először csak lassú, majd 1-2 percig magasabb fokozaton verem, míg kissé kivilágosodik. A tojásfehérjéket a kevesebb cukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval kemény habbá verem. Kis adagokban keverem a kakaós masszához. Először fellazítom a krémet, majd óvatosan beleforgatom a maradék fehérjét.

A sima tésztával ugyanígy járok el, a folyamat megegyezik, csak kakaó nélkül.

Egy kb. 32x19 cm-es magasabb falú tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a két színű masszát felváltva adagolom bele. Nem fog sikerülni, hogy csíkos tésztát kapjunk, de megpróbálhatjuk! :) Kicsit teljes aljjal az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok eltávozzanak a tésztából, majd 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 30 perc).

Amikor megsült a tészta, fejjel lefelé sütőpapírra borítom, kicsit megnyomkodom a tetejét, ha púposra sült volna, ezáltal a sütemény súlya visszanyomja a kiemelkedést. Konyharuhával letakarva hagyom kihűlni. A széleit levágom, ezzel szép, szabályos téglatestet létrehozva, a tetejét pedig fél cm vastagon vízszintesen egyben levágom. (Erre kerül majd a dobos cukor.) 8 egyenlő kockára igyekszem beosztani a nagy tésztát.

A 8 kocka közepébe egy pici, ám nagyon éles hámozó késsel négyzet alakban kivájom a belsejét, hogy üreges legyen, igyekszem kocka mélyedést vágni, de úgy, hogy ne vágjam az aljáig át, legyen neki talpa. (Ezzel a tésztával ez a művelet nagyon könnyen kivitelezhető!) Ide fog kerülni a krém.

Elkészítem a krémet: a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdem hevíteni, míg a cukor elolvad. Ezután rögtön habverővel addig habosítom, míg teljesen ki nem hűl! Ha kihűlt, a hűtőből kivett vajat felkockázom, és robotgéppel hozzákeverem a tojásos habhoz. (Nem baj, ha darabos lesz.) Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztom, a kakaóport csomómentesre keverem benne, majd hozzáöntöm a vajas masszához, és jól elkeverem. Hűtőbe teszem picit, mert itt még elég folyós, kicsit kell dermednie.

Ha a krém kihűlt, teletöltjük a kockákat, majd félretesszük (hűtőbe dermedni.)

Előveszem a tetejéről levágott vékony lapot, és elkezdem a cukrot karamellizálni. Amikor már megolvadt és világosbarna színű, akkor rácsurgatom a tésztalap közepére, és egy kenőkéssel szépen óvatosan egyenletesen elsimítom a tésztán. Nem baj, ha körben lecsurog.

Egy széles pengéjű kés élét és fokát is bevajazom, majd bejelölöm, hol fogom elvágni a karamell lapot (8 egyenlő négyzetre, mint a krémmel töltött tésztát). Majd ha kicsit megszilárdult, akkor a kés élét ráhelyezve picit rácsapok, és eltörik szépen a karamelles lap.

Ha maradt még a krémből, akkor apró csokirózsákat nyomok 1-1 lap tetejére, illetve körbe a kockáik tetejére, hogy rátapadjon a karamellás kalap. Hűtőbe teszem tálalásig.

Megjegyzés
Akinek nincs Zila formája, de különleges sütire vágyik. Ha nincs alkalmad tortát készíteni, de szeretnél egy klasszikust különleges köntösbe öltöztetni, akkor ez a megfelelő ötlet! :) A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.