A fügelekvárhoz leöblítjük a fügét (nem szükséges meghámozni), a szárak végét és az esetleg hibás részeket kivágjuk, majd elnegyedeljük. Lábasba szórjuk, összekeverjük a cukorral és a citromok átszűrt levével. Lefedve 10-12 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Jól átkeverjük a masszát, hozzáadjuk a fahéjat, a gyömbért és az ánizst, majd gyakorta megkeverve mérsékelt tűzön 1 órán át főzzük-sűrítjük.
Lehúzzuk a tűzről és botmixerrel finomra turmixoljuk. Belekeverjük a zselésítőanyagot, majd a tűzre visszatéve 2 percig forraljuk. Színültig töltjük vele a tiszta, meleg vízfürdőbe állított üvegeket. Gondosan lezárjuk, fejre állítjuk, végül 10 perc múlva a talpukra fordítjuk őket, és hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből 3-3,5 liter lekvár lesz.
Megjegyzés
A fügelekvár zselésítőanyag nélkül is meglehetősen sűrű, jól kenhető. Ha azonban sütemények töltéséhez szeretnénk használni, nem árt a dzsemfix.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.