Elkészítés: A lisztben kis gödröt képezünk, beleütjük a tojásokat, az olajat, majd ujjainkkal gyors mozdulatokkal összedolgozzuk és összegyúrjuk. Türelmesen gyúrjuk, amíg az összes lisztet a tészta felveszi, ha túlságosan kemény lenne, pici vizet öntsünk hozzá. Addig gyúrjuk, ameddig sima állagú, kemény, nehezen gyúrható tésztát kapunk.
Gombócot formázunk, letakarjuk, pihentetjük 15-20 percig, majd tenyerünkkel lelapogatjuk, és elkezdjük nyújtani. Eleinte nem kell a nyújtófára tekerni, csak amikor már félig kinyújtottuk.
Kerek formát úgy kapunk, hogy minden nyújtás közben 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, ha ragad, pici lisztet hintünk rá, amit tenyerünkkel elsimítunk, de lehetőleg minél kevesebb liszttel nyújtsuk, ameddig a gyúródeszka át nem látszik.
Szárítsuk kb. 1/2-1 órát, hogy a darabolásnál ne tapadjon össze, mielőtt tetszőleges formára darabolnánk.
A tésztát géppel felvágjuk, vagy hagyományosan daraboljuk: enyhén lisztezzük, a lisztet elsimítjuk, feltekerjük a nyújtófára, a nyújtófa tetején hosszant végig elvágjuk. A kapott tésztát hosszában éles késsel megfelezzük, a két tésztacsík halmazt egymásra fektetjük, és tetszőleges formára vágjuk. Lehet cérna-, különféle vastagságú metélt, vagy kisebb-nagyobb kockaforma, ha megszárítjuk, csuszatésztát tördelhetünk belőle.
A nyers, feldarabolt tésztát szétrázogatjuk, átforgatjuk főzés előtt, hogy ne tapadhasson össze.
A nyújtást követően a friss tésztából egyéb töltött tésztaféleséget is készíthetünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.