Előkészítés: 8 dl sós forró vízbe beletesszük a gerslit, és letakarva, lassan, amíg van alatta víz, főzzük, majd a tűzhelyről levéve még 15 percet fedő alatt pihentetjük. (Ha rizst használunk, akkor a szokásos módon készítjük el.) Lefejtünk 16 db nagyobb levelet a káposztafejről, a többit széles csíkokra vágjuk. A levelek erősebb erezetét elvékonyítjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és a szalonnával együtt apróra vágjuk.
Elkészítés: A káposztaleveleket lobogva forró vízbe tesszük, egyenként kb. 1 percre, hogy megpuhuljanak. Leszűrjük. Elkészítjük a tölteléket. A darált sertéshúst, a gerslit (vagy rizst), a tojást, az erőspaprikakrémet, 1 teáskanál fűszerpaprikát, a majoránnát és 2 evőkanál tejfölt összekeverünk, megsózzuk. A leforrázott leveleket megtöltjük, mintha hagyományos töltött káposztát készítenénk. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelgítjük. Hőálló tálba terítjük a kockákra vágott szalonnát, kiolvasztjuk, majd rátesszük a hagymát, és kicsit megpirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, rászórjuk a köményt, a maradék fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, elkeverjük, és hozzáadjuk az összevágott káposztát. Sózzuk, jól összeforgatjuk, majd rátesszük a töltelékeket. Beletesszük a rozmaringot, és annyi vizet öntünk rá, hogy a töltelékeket fele részig ellepje. Letakarjuk, az előmelegített sütőben 50 percig pároljuk. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, kiemeljük a töltelékeket. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a maradék tejfölt, elkeverjük a liszttel és pici vízzel, majd ráöntjük a vágott káposztára, jól összekeverjük, és 5-8 percre visszatesszük még a sütőbe. Amikor összerottyant, a töltelékkel tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 70 perc múlva
1 adag: 797 kcal
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.