Előkészítés: 8 dl sós forró vízbe beletesszük a gerslit, és letakarva, lassan, amíg van alatta víz, főzzük, majd a tűzhelyről levéve még 15 percet fedő alatt pihentetjük. (Ha rizst használunk, akkor a szokásos módon készítjük el.) Lefejtünk 16 db nagyobb levelet a káposztafejről, a többit széles csíkokra vágjuk. A levelek erősebb erezetét elvékonyítjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és a szalonnával együtt apróra vágjuk.
Elkészítés: A káposztaleveleket lobogva forró vízbe tesszük, egyenként kb. 1 percre, hogy megpuhuljanak. Leszűrjük. Elkészítjük a tölteléket. A darált sertéshúst, a gerslit (vagy rizst), a tojást, az erőspaprikakrémet, 1 teáskanál fűszerpaprikát, a majoránnát és 2 evőkanál tejfölt összekeverünk, megsózzuk. A leforrázott leveleket megtöltjük, mintha hagyományos töltött káposztát készítenénk. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelgítjük. Hőálló tálba terítjük a kockákra vágott szalonnát, kiolvasztjuk, majd rátesszük a hagymát, és kicsit megpirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, rászórjuk a köményt, a maradék fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, elkeverjük, és hozzáadjuk az összevágott káposztát. Sózzuk, jól összeforgatjuk, majd rátesszük a töltelékeket. Beletesszük a rozmaringot, és annyi vizet öntünk rá, hogy a töltelékeket fele részig ellepje. Letakarjuk, az előmelegített sütőben 50 percig pároljuk. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, kiemeljük a töltelékeket. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a maradék tejfölt, elkeverjük a liszttel és pici vízzel, majd ráöntjük a vágott káposztára, jól összekeverjük, és 5-8 percre visszatesszük még a sütőbe. Amikor összerottyant, a töltelékkel tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 70 perc múlva
1 adag: 797 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.