Először a piskótát készítjük el: asütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 18 cm átmérőjű tortakarika aljára sütőpapírt teszünk. Egy lábasban vizet melegítünk, mert a tojást gőzfürdő felett melegíteni fogjuk. A tojást és az eritritet egy fémtálba tesszük, és ha már gyöngyözik a lábasban a víz, a tálat a gőz fölé tesszük, és az eritrites tojást folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük (ez hőmérővel mérve 40°C). Ha ezt a hőfokot elérte a keverék, levesszük a gőzről (a vizet ne öntsük ki, még fog kelleni), és robotgéppel kihabosítjuk (közben ki is fog hűlni). Egészen habosra kell verni, a tál alján is tojáshab legyen, ehhez legalább két percig járatni kell a robotgépet.
Ezután kézi habverőre (vagy fakanálra) váltunk, és hozzákeverjük a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és az átszitált kakaóport. A vajat megolvasztjuk, és ezt is a tésztához keverjük.
A masszát az előkészített tortakarikába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben 7-8 perc alatt kisütjük. Tűpróbáig kell sütni, 5 perc sütési idő után már sűrűn nézegessük, mert a sütési idő függ a sütőtől is, és hamar kisül.
Ezután a körtés réteget készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni.
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, a magházat kivágjuk, és apró, félcentis kockákra vágjuk. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rádobjuk a körtekockákat, megszórjuk a fűszerekkel, összekeverjük, és kb. 15 perc alatt megpároljuk a körtét. Ha kész, szűrőre tesszük, hogy lecsöpögjön a felesleges folyadék, és ezen hagyjuk kihűlni.
A ropogós réteghez a földimogyorót megtörjük, nem túl apróra, akkor jó, ha kisebb és nagyobb darabok is vannak benne. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, és hozzákeverjük a földimogyorót. Ezt a keveréket egyenletes rétegben a kihűlt tortalapra kenjük, és legalább 15 percre a hűtőbe tesszük, amíg a ropogós réteg teljesen meg nem szilárdul (ez az idő fagyasztóban való hűtéssel rövidíthető).
Ha kopogósra szilárdult a csokis réteg a piskótán, a tetejére halmozzuk a körtét, egyenletes rétegben elsimítjuk, kicsit lenyomkodjuk, majd visszatesszük a hűtőbe.
Miközben hűl a torta alapja, elkészítjük a csokoládémousse-t. Egy lábasban vizet melegítünk.
Miközben a víz melegszik, egy fémtálba kimérjük a 200 g cukormentes étcsokoládét, kockákra tördeljük; egy másik fémtálban pedig összekeverjük a tojássárgáját, a 44 g tejszínt, a tejet és az eritritet.
Ha felforrt a víz, előbb a csokoládét olvasztjuk fel a gőz fölött, majd ha ez kész, félretesszük, és a tojássárgájás keveréket tesszük a gőzre. Ezt „fakanáltesztig” melegítjük, vagyis addig, amíg egy kicsit sűrűbb lesz (nem pudingsűrű), amit onnan láthatunk, hogy ha egy fakanalat belemártunk a szószba, és a hátoldalán végighúzzuk az ujjunkat, akkor nem fog összefolyni a két rész. (Ez a hőfok hőmérővel mérve 80°C.)
Ha kész a krém, több kis részletben az olvasztott csokoládéra öntjük, és elkeverjük. 4-5 percre betesszük a hűtőbe, mert a langyos csokoládékrémtől összeesne a hab. Ne hűtsük túl sokáig; a lényeg, hogy ne legyen túl meleg.
Eközben a 320 g tejszínt habbá verjük, és több részletben a csokoládés krémhez keverjük. Most még kicsit folyós a keverék, de ettől nem kell megijedni, ha megdermed, nagyon finom krémes-habos állaga lesz.
Mielőtt betöltjük a tortát, a díszítéshez tegyünk félre 2-3 kanálnyit a krémből.
A tortakarikát tegyük vissza a torta alapja köré, előbb habzsák segítségével töltsük ki az oldalt lévő rést, majd halmozzuk a maradék mousse-t a tetejére (ehhez nem muszáj csatos formát használni, a sima, alj nélküli tortakarika is jó, ha sík tálra tettük a tortát, nem fog alul kifolyni a mousse). Tegyük a tortát hűtőbe egy éjszakára, hogy a mousse megdermedjen.
Másnap melegítsük meg a tortakarika oldalát és emeljük le a tortáról. A torta tetejére kis szűrővel szitáljunk kakaóport. A díszítéshez félretett mousse-t töltsük csillagcsöves habzsákba (ha túlságosan megdermedt, előtte óvatosan keverjük át), és a tortát körben díszítsük 12 pöttyel, majd szórjuk meg őket apróra tört földimogyoróval.
Megjegyzés
"Kakaós piskótán leheletvékony roppanós csokoládé-földimogyoró réteg, lágyan fűszeres körte és selymes csokoládémousse"
Ez a torta Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, megalkotója Erdődi Zsófia.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.