Farsangi szalagos fánk
Tárkonyos csirkeraguleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos
Babgulyás
Finomfőzelék
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Körömpörkölt csülökkel
Csupacsokis brownie
Rakott zöldbab darált hússal
Epres blondie
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kovászos uborka krumplival recept
recept
Egyszerű

Kovászos uborka krumplival

60 perc
6 adag
Olcsó
2014. 06. 13.

Elkészítés

  1. Az uborkákat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk. A kaprot megmossuk.
  2. 1 darab hámozott idősebb vagy alaposan megmosott újkrumplit felszeletelünk, majd a tisztára mosott befőttes üveg aljára teszünk belőle néhány szeletet.
  3. Kb. fél maréknyi fokhagymát, 2-3 szál kaprot teszünk rá, majd az uborkákat belesorakoztatjuk az üvegbe, lehetőleg jó tömören, hogy ne ússzanak fel később az üveg tetejére. Az uborkákra teszünk ismét kevés kaprot és 2-3 gerezd fokhagymát, majd pár szelet krumplival zárjuk a sort.
  4. Szobahőmérsékletű sós vízzel felöntjük az üveget úgy, hogy ellepje a legfelső szelet krumplikat is. Érdemes a biztonság kedvéért valamivel lenyomatni, hogy semmi se kerüljön a felszínre, és letakarni egy kendővel, hogy ne szálljon bele semmi.
  5. Az üvegeket meleg, félárnyékos helyre állítjuk. Időjárástól függően akár 1 nap alatt is elkészülhet a kovászos uborka. Amikor az uborkák elveszítik az eredeti levélzöld színüket, mindenképpen zárjuk le az üvegeket, és tegyük hűtőszekrénybe.
  6. Az uborkalé a hűtőszekrényben hamarosan teljesen letisztul, az uborkák pedig finom savanykás ízt kapnak, ámde ropogósak maradnak.

Tipp: Előfordulhat, hogy a felső krumpliszeletek elszíneződnek az érlelés közben. Ez esetben dobjuk ki őket, és úgy zárjuk le az üvegeket. Ebben az állatpotban sokáig eláll.

 

Megjegyzés
Mennyiségeket azért nem írok, mert kinek milyen nagy üveg jut, abba vásároljon annyi uborkát, amennyi belefér. A kenyér teljesen fölösleges a kovászos uborkához, mivel a kenyérben lévő keményítőt és cukrokat fogják felhasználni a tejsav erjesztő baktériumok, ugyanakkor élesztőgombák is az oldatba kerülnek, amivel kockáztatjuk, hogy az uborka puha és lottyadt lesz, esetleg túlérik. Az is közkeletű tévedés, hogy a kenyérben levő gombák szükségesek az erjedés beindulásához, ami nekünk igazán kell, az a kapor szárán él, ezért inkább alkalmazzunk friss kaprot. Valamint, a legtöbb recept nagy, kovászolni való uborkákra épít, de sokkal finomabb, esztétikusabb és ropogósabb uborka lesz a végeredmény, ha csemege uborkának való apróságokat használunk fel. Felbontás után még a hűtőben is újra életre kel, tehát utána nem érdemes hosszú ideig tartogatni. Néhány csepp érett lével beoltva gyorsíthatjuk az érési folyamatot. A receptet Botondkemeny küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Kovászosuborka-leves bulgurral
Recept
Egyszerű

Kovászosuborka-leves bulgurral

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.07.15.

Roppanós kovászos uborka
Recept
Egyszerű

Roppanós kovászos uborka

60 perc
|
8 adag
|
Olcsó
 Emese szerző profilképe

Emese

|

2024.07.14.

Fügelekvár egyszerűen
Recept
Egyszerű

Fügelekvár egyszerűen

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Ambrózi  Andrea szerző profilképe

Ambrózi Andrea

|

2024.07.08.

Kovászos uborka
Recept
Egyszerű

Kovászos uborka

15 perc
|
1 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.07.02.

Kovászos uborka fokhagymával és kaporral
Recept
Egyszerű

Kovászos uborka fokhagymával és kaporral

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.06.21.

Kovászos uborka
Recept
Egyszerű

Kovászos uborka

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mike-Erdődi Zsuzsanna szerző profilképe

Mike-Erdődi Zsuzsanna

|

2024.06.18.

Hasonló receptek

Friss receptek

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is) recept
Recept
Egyszerű

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is)

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

|

1 órája

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.