Elkészítés: A nyelvet megmossuk, enyhén sós vízben főni tesszük. 15 perc után kivesszük a főzőléből (melyet kiöntünk), vastag bőrét lehúzzuk, és a porcogós részeket is eltávolítva megtisztítjuk. A lehéjazott, vékony karikákra metélt vöröshagymát a felforrósított olajban üvegesre pároljuk, a tűzről félrehúzva meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a nyelvet, és felengedjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Sóval, őrölt borssal, ételízesítővel, oregánóval, babérlevéllel ízesítjük, aztán lassú tűzön addig főzzük, amíg a nyelv teljesen megpuhul. Közben az olajbogyót leforrázzuk, majd leszűrjük. Miután a nyelv megpuhult, kiemeljük, s hűlni hagyjuk. A visszamaradt léhez hozzáadjuk a paradicsomlét, a ketchupot, a cukrot, az olajbogyót, és további főzéssel (fedetlen edényben) besűrítjük. A kihűlt nyelvet ferdén szeletelve, vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomszószhoz adjuk, és még néhány percig tovább sűrítjük. A kész ételt az edényben hagyjuk kihűlni, majd egy evőkanál segítségével leszedjük, és eldobjuk a felszínre összegyűlt olajat. A szószt egy nagyobb tálalótálba tesszük, ízlésesen belehelyezzük a nyelvszeleteket, és az olajbogyókkal díszítjük. Hidegen tálaljuk.
Néhány jótanács: Az étel marhanyelv helyett 3-4 sertésnyelvből is elkészíthető. A marhanyelv mutatósabb, szebben szeletelhető, a sertésnyelv viszont ízletesebb. Mivel a nyelv nehezen puhuló belsőség, kuktában a főzési idő 75 percre rövidül marhanyelv, illetve 65 percre a sertésnyelv esetén. Ilyenkor a szükséges vízmennyiség is kevesebb, így a besűrítés időtartama is lerövidül. Remélve, hogy saját kreációjú ételem elnyeri tetszéseteket, minden kipróbálónak jó étvágyat kívánok!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.