Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Medvehagymás saláta recept
recept
Mester

Medvehagymás saláta

45 perc
0 adag
Megfizethető
5
2012. 03. 23.

Elkészítés

Elkészítés: A dresszing szilárd része akkor lesz finom, ha előző nap elkészítjük, és egy dobozban behűtjük. A diót a darabokra vágott (megtisztított) lilahagymával darálógépben ledarálom, kiskanállal kiszedem, és felkeverem a magos mustárral, a citromlével, meg a dióolajjal. Fűszerezem kissé. A dióolaj nagyon drága, és igen kis kiszerelésben kapható, azonban a salátának olyan különleges aromát kölcsönöz, ami semmilyen más olajjal nem pótolható. Ha valaki teheti, érdemes kipróbálni. Ez a saláta attól lesz különleges, hogy a különös hozzávalókat nem hagyjuk ki belőle.
Amikor megvan a pempő állagú dresszing, hűtőbe vele.

A majonéz is elkészíthető előző nap, de nem fontos. A következőképpen készül: a leválasztott 1 tojássárgáját elkeverjük a 2 kiskanálnyi mustárral (ízlés szerint változó természetesen), a citromlével, sóval, színes borssal. Fontos bele a szerecsendió, melyet sosem őrölve vásárolok, hanem egész diót veszek, és azt reszelem. Sokkal finomabb. Nem kell sok. Ezeket elkeverjük, majd elővesszük a konyhai robotgépünket (legyen, nélküle nehéz boldogulni, de megcsinálható), bele a 2 habverőkart. Egyes fokozaton elkezdjük keverni, és egészen finoman csurgatjuk bele az olajat. Mindig el kell keverednie az olajnak, ha kicsapódik az olaj, azonnal abbahagyjuk az öntést, rákapcsolunk, és keverünk, ameddig el nem simul. Érdemes közben kóstolni, nehogy túlságosan olajosra sikerüljön. Ha ez mégis bekövetkezne, újabb tojássárgájával segíthetünk az ügyön. Én pogácsából sajtolt olívaolajat használtam, amitől kicsit barnás, határozott olíva íze lett a majonézemnek. Menet közben kóstoltam, és amikor úgy ítéltem, már túlságosan olíva ízű, sima étolajjal folytattam tovább.
Ha több tojás sárgájából fogunk neki a majonéz készítésnek, és nincs otthon elegendő olajunk, megeshet, hogy kifutunk minden olaj készletünkből. Legyünk erre felkészülve! 1 tojás sárgája is fel tud venni 3-4 deci olajat, 2 tojás sárgájából pedig fél liter majonéz készül!
A legvégén kicsit fellazítjuk a zabtejszínnel. (Sima tejszínt/tejfölt is használhatunk, másmilyen, mint a zabtejszín, ha valaki azt szereti jobban, lehet.)

Amikor mindkét összetevő készen áll, összekeverjük őket. A keverésnél kóstoljunk, hogy mennyi esik jól az ízlésünknek! A végeredmény egy darabos, folyékony állagú, bézs árnyalatú különleges dresszing. Megéri a fáradtságot!

A saláta lényegesen egyszerűbb. A tojásokat keményre főzzük. (10 percig szoktam forrástól.) Mindent apróra darabolunk, kivéve a madársalátát, melynek csak le kell tépkedni a kis gyökereit, hogy levélkéire szétessen. Az uborkát én meg is szoktam hámozni. Paradicsomot nem érdemes tenni bele, eláztat mindenféle salátát. :(

A medvehagymát én a zöldségesnél találtam, piacokon beszerezhető, de csak tavasszal, ilyenkor van az ideje. Enyhén hagymás-fokhagymás aromája van, semmivel nem lehet helyettesíteni, de ha nincs, akkor helyette leginkább snidlinget tudok elképzelni.

A főtt tojást meghámozom, lereszelem, a sonkát apró kockákra vágom. Minden alkotórészt összekeverek. A dresszinget csak tálaláskor öntöm rá, hogy a saláta roppanós tudjon maradni.

Megjegyzés
Ez egy nagyon finom saláta. A megunt szokásosból próbáltam kicsit kimozdulni vele. A medvehagyma nagyon jó összhangban van a szerecsendióval, a lilahagyma a dióval és a dió a dióolajjal. Nem hizlaló fogás, egészséges, könnyen emészthető olajakat tartalmaz. Fogyókúrázók nyugodtan ehetik minden mennyiségben. Senkit ne riasszon vissza az olajtartalom, a lényeges, hogy ne együnk hozzá semmilyen kenyeret, vagy bármi mást, ami azt helyettesíti. Nem érvényesülne a remek íze. A receptet és a fotót Kabpacb küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Friss receptek

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Majorannás burgonyafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Majorannás burgonyafőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.