Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Medvehagymás saláta recept
recept
Mester

Medvehagymás saláta

45 perc
0 adag
Megfizethető
5
2012. 03. 23.

Elkészítés

Elkészítés: A dresszing szilárd része akkor lesz finom, ha előző nap elkészítjük, és egy dobozban behűtjük. A diót a darabokra vágott (megtisztított) lilahagymával darálógépben ledarálom, kiskanállal kiszedem, és felkeverem a magos mustárral, a citromlével, meg a dióolajjal. Fűszerezem kissé. A dióolaj nagyon drága, és igen kis kiszerelésben kapható, azonban a salátának olyan különleges aromát kölcsönöz, ami semmilyen más olajjal nem pótolható. Ha valaki teheti, érdemes kipróbálni. Ez a saláta attól lesz különleges, hogy a különös hozzávalókat nem hagyjuk ki belőle.
Amikor megvan a pempő állagú dresszing, hűtőbe vele.

A majonéz is elkészíthető előző nap, de nem fontos. A következőképpen készül: a leválasztott 1 tojássárgáját elkeverjük a 2 kiskanálnyi mustárral (ízlés szerint változó természetesen), a citromlével, sóval, színes borssal. Fontos bele a szerecsendió, melyet sosem őrölve vásárolok, hanem egész diót veszek, és azt reszelem. Sokkal finomabb. Nem kell sok. Ezeket elkeverjük, majd elővesszük a konyhai robotgépünket (legyen, nélküle nehéz boldogulni, de megcsinálható), bele a 2 habverőkart. Egyes fokozaton elkezdjük keverni, és egészen finoman csurgatjuk bele az olajat. Mindig el kell keverednie az olajnak, ha kicsapódik az olaj, azonnal abbahagyjuk az öntést, rákapcsolunk, és keverünk, ameddig el nem simul. Érdemes közben kóstolni, nehogy túlságosan olajosra sikerüljön. Ha ez mégis bekövetkezne, újabb tojássárgájával segíthetünk az ügyön. Én pogácsából sajtolt olívaolajat használtam, amitől kicsit barnás, határozott olíva íze lett a majonézemnek. Menet közben kóstoltam, és amikor úgy ítéltem, már túlságosan olíva ízű, sima étolajjal folytattam tovább.
Ha több tojás sárgájából fogunk neki a majonéz készítésnek, és nincs otthon elegendő olajunk, megeshet, hogy kifutunk minden olaj készletünkből. Legyünk erre felkészülve! 1 tojás sárgája is fel tud venni 3-4 deci olajat, 2 tojás sárgájából pedig fél liter majonéz készül!
A legvégén kicsit fellazítjuk a zabtejszínnel. (Sima tejszínt/tejfölt is használhatunk, másmilyen, mint a zabtejszín, ha valaki azt szereti jobban, lehet.)

Amikor mindkét összetevő készen áll, összekeverjük őket. A keverésnél kóstoljunk, hogy mennyi esik jól az ízlésünknek! A végeredmény egy darabos, folyékony állagú, bézs árnyalatú különleges dresszing. Megéri a fáradtságot!

A saláta lényegesen egyszerűbb. A tojásokat keményre főzzük. (10 percig szoktam forrástól.) Mindent apróra darabolunk, kivéve a madársalátát, melynek csak le kell tépkedni a kis gyökereit, hogy levélkéire szétessen. Az uborkát én meg is szoktam hámozni. Paradicsomot nem érdemes tenni bele, eláztat mindenféle salátát. :(

A medvehagymát én a zöldségesnél találtam, piacokon beszerezhető, de csak tavasszal, ilyenkor van az ideje. Enyhén hagymás-fokhagymás aromája van, semmivel nem lehet helyettesíteni, de ha nincs, akkor helyette leginkább snidlinget tudok elképzelni.

A főtt tojást meghámozom, lereszelem, a sonkát apró kockákra vágom. Minden alkotórészt összekeverek. A dresszinget csak tálaláskor öntöm rá, hogy a saláta roppanós tudjon maradni.

Megjegyzés
Ez egy nagyon finom saláta. A megunt szokásosból próbáltam kicsit kimozdulni vele. A medvehagyma nagyon jó összhangban van a szerecsendióval, a lilahagyma a dióval és a dió a dióolajjal. Nem hizlaló fogás, egészséges, könnyen emészthető olajakat tartalmaz. Fogyókúrázók nyugodtan ehetik minden mennyiségben. Senkit ne riasszon vissza az olajtartalom, a lényeges, hogy ne együnk hozzá semmilyen kenyeret, vagy bármi mást, ami azt helyettesíti. Nem érvényesülne a remek íze. A receptet és a fotót Kabpacb küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.