Elkészítés: A dresszing szilárd része akkor lesz finom, ha előző nap elkészítjük, és egy dobozban behűtjük. A diót a darabokra vágott (megtisztított) lilahagymával darálógépben ledarálom, kiskanállal kiszedem, és felkeverem a magos mustárral, a citromlével, meg a dióolajjal. Fűszerezem kissé. A dióolaj nagyon drága, és igen kis kiszerelésben kapható, azonban a salátának olyan különleges aromát kölcsönöz, ami semmilyen más olajjal nem pótolható. Ha valaki teheti, érdemes kipróbálni. Ez a saláta attól lesz különleges, hogy a különös hozzávalókat nem hagyjuk ki belőle.
Amikor megvan a pempő állagú dresszing, hűtőbe vele.
A majonéz is elkészíthető előző nap, de nem fontos. A következőképpen készül: a leválasztott 1 tojássárgáját elkeverjük a 2 kiskanálnyi mustárral (ízlés szerint változó természetesen), a citromlével, sóval, színes borssal. Fontos bele a szerecsendió, melyet sosem őrölve vásárolok, hanem egész diót veszek, és azt reszelem. Sokkal finomabb. Nem kell sok. Ezeket elkeverjük, majd elővesszük a konyhai robotgépünket (legyen, nélküle nehéz boldogulni, de megcsinálható), bele a 2 habverőkart. Egyes fokozaton elkezdjük keverni, és egészen finoman csurgatjuk bele az olajat. Mindig el kell keverednie az olajnak, ha kicsapódik az olaj, azonnal abbahagyjuk az öntést, rákapcsolunk, és keverünk, ameddig el nem simul. Érdemes közben kóstolni, nehogy túlságosan olajosra sikerüljön. Ha ez mégis bekövetkezne, újabb tojássárgájával segíthetünk az ügyön. Én pogácsából sajtolt olívaolajat használtam, amitől kicsit barnás, határozott olíva íze lett a majonézemnek. Menet közben kóstoltam, és amikor úgy ítéltem, már túlságosan olíva ízű, sima étolajjal folytattam tovább.
Ha több tojás sárgájából fogunk neki a majonéz készítésnek, és nincs otthon elegendő olajunk, megeshet, hogy kifutunk minden olaj készletünkből. Legyünk erre felkészülve! 1 tojás sárgája is fel tud venni 3-4 deci olajat, 2 tojás sárgájából pedig fél liter majonéz készül!
A legvégén kicsit fellazítjuk a zabtejszínnel. (Sima tejszínt/tejfölt is használhatunk, másmilyen, mint a zabtejszín, ha valaki azt szereti jobban, lehet.)
Amikor mindkét összetevő készen áll, összekeverjük őket. A keverésnél kóstoljunk, hogy mennyi esik jól az ízlésünknek! A végeredmény egy darabos, folyékony állagú, bézs árnyalatú különleges dresszing. Megéri a fáradtságot!
A saláta lényegesen egyszerűbb. A tojásokat keményre főzzük. (10 percig szoktam forrástól.) Mindent apróra darabolunk, kivéve a madársalátát, melynek csak le kell tépkedni a kis gyökereit, hogy levélkéire szétessen. Az uborkát én meg is szoktam hámozni. Paradicsomot nem érdemes tenni bele, eláztat mindenféle salátát. :(
A medvehagymát én a zöldségesnél találtam, piacokon beszerezhető, de csak tavasszal, ilyenkor van az ideje. Enyhén hagymás-fokhagymás aromája van, semmivel nem lehet helyettesíteni, de ha nincs, akkor helyette leginkább snidlinget tudok elképzelni.
A főtt tojást meghámozom, lereszelem, a sonkát apró kockákra vágom. Minden alkotórészt összekeverek. A dresszinget csak tálaláskor öntöm rá, hogy a saláta roppanós tudjon maradni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.