Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
Tojásos nokedli fejes salátával
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Medvehagymás saláta recept
recept
Mester

Medvehagymás saláta

45 perc
0 adag
Megfizethető
5
2012. 03. 23.

Elkészítés

Elkészítés: A dresszing szilárd része akkor lesz finom, ha előző nap elkészítjük, és egy dobozban behűtjük. A diót a darabokra vágott (megtisztított) lilahagymával darálógépben ledarálom, kiskanállal kiszedem, és felkeverem a magos mustárral, a citromlével, meg a dióolajjal. Fűszerezem kissé. A dióolaj nagyon drága, és igen kis kiszerelésben kapható, azonban a salátának olyan különleges aromát kölcsönöz, ami semmilyen más olajjal nem pótolható. Ha valaki teheti, érdemes kipróbálni. Ez a saláta attól lesz különleges, hogy a különös hozzávalókat nem hagyjuk ki belőle.
Amikor megvan a pempő állagú dresszing, hűtőbe vele.

A majonéz is elkészíthető előző nap, de nem fontos. A következőképpen készül: a leválasztott 1 tojássárgáját elkeverjük a 2 kiskanálnyi mustárral (ízlés szerint változó természetesen), a citromlével, sóval, színes borssal. Fontos bele a szerecsendió, melyet sosem őrölve vásárolok, hanem egész diót veszek, és azt reszelem. Sokkal finomabb. Nem kell sok. Ezeket elkeverjük, majd elővesszük a konyhai robotgépünket (legyen, nélküle nehéz boldogulni, de megcsinálható), bele a 2 habverőkart. Egyes fokozaton elkezdjük keverni, és egészen finoman csurgatjuk bele az olajat. Mindig el kell keverednie az olajnak, ha kicsapódik az olaj, azonnal abbahagyjuk az öntést, rákapcsolunk, és keverünk, ameddig el nem simul. Érdemes közben kóstolni, nehogy túlságosan olajosra sikerüljön. Ha ez mégis bekövetkezne, újabb tojássárgájával segíthetünk az ügyön. Én pogácsából sajtolt olívaolajat használtam, amitől kicsit barnás, határozott olíva íze lett a majonézemnek. Menet közben kóstoltam, és amikor úgy ítéltem, már túlságosan olíva ízű, sima étolajjal folytattam tovább.
Ha több tojás sárgájából fogunk neki a majonéz készítésnek, és nincs otthon elegendő olajunk, megeshet, hogy kifutunk minden olaj készletünkből. Legyünk erre felkészülve! 1 tojás sárgája is fel tud venni 3-4 deci olajat, 2 tojás sárgájából pedig fél liter majonéz készül!
A legvégén kicsit fellazítjuk a zabtejszínnel. (Sima tejszínt/tejfölt is használhatunk, másmilyen, mint a zabtejszín, ha valaki azt szereti jobban, lehet.)

Amikor mindkét összetevő készen áll, összekeverjük őket. A keverésnél kóstoljunk, hogy mennyi esik jól az ízlésünknek! A végeredmény egy darabos, folyékony állagú, bézs árnyalatú különleges dresszing. Megéri a fáradtságot!

A saláta lényegesen egyszerűbb. A tojásokat keményre főzzük. (10 percig szoktam forrástól.) Mindent apróra darabolunk, kivéve a madársalátát, melynek csak le kell tépkedni a kis gyökereit, hogy levélkéire szétessen. Az uborkát én meg is szoktam hámozni. Paradicsomot nem érdemes tenni bele, eláztat mindenféle salátát. :(

A medvehagymát én a zöldségesnél találtam, piacokon beszerezhető, de csak tavasszal, ilyenkor van az ideje. Enyhén hagymás-fokhagymás aromája van, semmivel nem lehet helyettesíteni, de ha nincs, akkor helyette leginkább snidlinget tudok elképzelni.

A főtt tojást meghámozom, lereszelem, a sonkát apró kockákra vágom. Minden alkotórészt összekeverek. A dresszinget csak tálaláskor öntöm rá, hogy a saláta roppanós tudjon maradni.

Megjegyzés
Ez egy nagyon finom saláta. A megunt szokásosból próbáltam kicsit kimozdulni vele. A medvehagyma nagyon jó összhangban van a szerecsendióval, a lilahagyma a dióval és a dió a dióolajjal. Nem hizlaló fogás, egészséges, könnyen emészthető olajakat tartalmaz. Fogyókúrázók nyugodtan ehetik minden mennyiségben. Senkit ne riasszon vissza az olajtartalom, a lényeges, hogy ne együnk hozzá semmilyen kenyeret, vagy bármi mást, ami azt helyettesíti. Nem érvényesülne a remek íze. A receptet és a fotót Kabpacb küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.