A tejet meglangyosítjuk, és kimérünk 2 dl-t. Elkeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A dagasztótálba szitált liszt közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. A halom széléről hozzákeverünk egy kevés lisztet, és kovászt készítünk. Meleg helyre tesszük.
A tojásokat felverjük, és egy keveset kiveszünk a kenéshez. A maradékot összekeverjük a sóval és a langyos aludttejjel, majd a megkelt kovászhoz öntjük. Tiszta kézzel összekeverjük, egy kevés kivételével hozzáadjuk a maradék langyos tejet, és közepes keménységűre dagasztjuk. Ha már simul a tészta, elkezdjük beledolgozni a langyos olvasztott zsírt úgy, hogy adagonként a tál oldalára öntjük, és onnan verjük a tésztába. Mire a zsír elfogy, addig a tészta teljesen kisimul. Akkor jó, ha az edénytől és a kezünktől is elválik. Ekkor cipó alakúra formáljuk, liszttel meghintjük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és kelni hagyjuk 1 órát, amíg a 2-3-szorosára dagad.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és öklömnyi cipókat gyúrunk belőle. Ezeket pár perc pihentetés után rudakká sodorjuk, majd kettős fonatokat készítünk belőlük, és a végüket összeillesztjük. Az így kapott kerek pereceket a lisztezett deszkán hagyjuk kelni legalább fél órát.
A félretett felvert tojást összekeverjük a félretett tejjel. A pereceket megkenjük, és a forró kemence alján (a hőkőn) vagy a maximumon előmelegített sütőben szép sárgára sütjük 15-20 perc alatt.
Megjegyzés
A kemencében hőkün sütt (forró kövön sült) perec igazi őrségi különlegesség.
Fotót: őrség.info.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.