Elkészítés: A csülköt főzés előtt pár órára jéghideg vízbe áztatjuk. Ezután egy fazékba tesszük, hideg vízzel elfedjük, így forraljuk kb. 5 percig, amíg felhabzik. A húst ezután kiemeljük, leöblítjük, és egy tiszta fazékba tesszük a megtisztított zöldségekkel és a fűszerekkel, felöntjük vízzel, és alacsony lángon fedő alatt kb. 2,5 óra alatt puhára főzzük. A csülköt a főzőlevében hagyjuk langyosra hűlni.
A kihűlt húst lefejtjük a csontról, és egy vágódeszkán kézzel tépkedjük nagyobb darabokra. A főzőlevét leszűrjük, kimérünk belőle 6 dl-t, felmelegítjük, feloldjuk benne a zselatint.
Az uborkát, a kapribogyót és a mogyoróhagymát felaprítjuk, majd összekeverjük a csülökkel és kevés húslével.
Egy pástétomformát kibélelünk 6 réteg fóliával. Beleöntünk 1 merőkanálnyi zselatinos húslevet a forma aljára, és vastagon megszórjuk aprított petrezselyemmel. Lefedjük egy réteg hússal, ezután ismét petrezselyem következik. Így folytatjuk, amíg formánk megtelik. A rétegek egyenletes vastagságúak legyenek. Az utolsó réteg kb. 2 cm-rel meghaladhatja a forma peremét. Jól nyomjuk össze, hogy ne maradjanak benne levegőbuborékok. Lassan felöntjük húslével, majd lezárjuk a formát fóliával. Legalább 24 órát hagyjuk hűtőben dermedni.
A salátához a krumplikat hájában megfőzzük, megpucoljuk, karikára vágunk. Cukorra, sóval, borssal ízesített ecettel és kevés olívaolajjal felforralunk 1 deci vizet, ebbe tesszük a vékonyan szeletelt lilahagymát. A megfőtt burgonyára öntjük, és hűtőben 1-2 órát érleljük.
Tálaláskor a fóliát eltávolítjuk, a rakott csülköt éles késsel 2,5 cm széles szeletekre vágjuk, és a hagymás burgonyasalátával kínáljuk.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.