A narancsokat forró vízzel lemossuk, majd a tetejüket és az aljukat leszeljük. Ezután a félbevágott gyümölcsök levét kifacsarjuk. A sárga héjon maradt fehér részeket teáskanállal lekaparjuk, és a citrusprésben visszamaradt hártyákkal együtt egy kb. 30 x 30 cm-es gézdarabba kötjük.
A kifacsart gyümölcsök sárga héját negyedeljük, majd egyforma csíkokra metéljük. A gézcsomaggal, valamint a narancslével együtt nagy tálba tesszük, és felöntjük 2 l hideg vízzel, vagy amennyi ellepi. Letakarva 24 órát, de legalább egy éjszaka áztatjuk, hogy a keserű ízt elvegyük.
Másnap a tál tartalmát átöntjük egy vastag aljú edénybe, majd fedő alatt, lassú tűzön felforraljuk. Ezután közepes tűzön besűrítjük a 2/3-ára kb. 2 óra alatt. Akkor jó, ha a megpuhult narancshéj nyomásra kettétörik, de nem mállik szét. Ekkor a gézcsomagot kiemeljük, és az edény falához szorítva kinyomkodjuk belőle a kocsonyás pektint. (A felúszó fehér massza forralás és keverés hatására feloldódik.)
A citromlét, a cukrot és a sót az edényben maradt héjdarabokhoz adjuk. Ezután a lekvárt nagy lángon forraljuk kb. 15 percig, amíg már nem habzik. Közben kevergetjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Végül félrehúzzuk, és néhány percig állni hagyjuk, hogy a héjdarabok lejjebb szálljanak a tetejéről. Így könnyebb lesz az előkészített üvegekbe tölteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.