A bodzalekvár elkészítéséhez a bogyókat alaposan mossuk le, csöpögtessük le a vizet.
A cukrot a vízzel tegyük tegyük fel főni. Időnként kevergetve főzzük sűrű sziruppá.
Keverjük bele a bodzabogyókat, és lassú tűzön, időnként megkeverve főzzük sűrűre.
Közben az üvegeket (és a kupakokat) főzzük ki. 15 percre tegyük forró vízbe, majd csipesszel emeljük ki. A tiszta üvegekbe töltsük az elkészült lekvárt. Kössük le a tetejét, vagy csavarjuk rá a kupakot, 5 percre állítsuk fejre, majd jól bugyoláljuk be, és hagyjuk a dunsztban kihűlni.
Kenyérre kenve, süteményekbe, piskótába töltve nagyon finom. A kibontott üvegeket hűtőszekrénybe tároljuk, és néhány napon belül fogyasszuk el.
Megjegyzés
A bodza köztudottan gyógynövény. A lekvárt használhatjuk:
- meghűlésre, köhögés csillapítására
- enyhe hashajtónak
- vértisztító, lázcsillapító, vizelethajtó.
Emellett nagyon-nagyon finom. :o)
A receptet Fiamma küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.