A fügét megmossuk, feldaraboljuk, majd fazékba tesszük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, a gyömbért és az őrölt fahéjat.
Alaposan összekeverjük, és legalább 1 órát állni hagyjuk. Közben többször átkeverjük, hogy a cukor mindenhol átjárja.
Feltesszük főni, majd kisebb lángon, állandó kevergetés mellett kb. 1 óra alatt sűrű lekvárt főzünk belőle (közben ízlés szerint botmixerrel pürésíthetjük).
Amikor elkészült a fügelekvár, belemerjük az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe. Az üvegek tetejét lezárhatjuk csavaros tetővel, vagy celofán papírral. Ezután száraz dunsztba tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A felbontást követően tároljuk hűtőszekrényben, és néhány nap alatt fogyasszuk el.
Megjegyzés
Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk süteményekhez, palacsintába, de úgy magában elkanalazgatva is nagyon finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.